Diari La Veu del País Valencià
Rumb a la desjudicialització dels horaris comercials

El principi d’acord sobre els horaris comercials assolit la setmana passada entre el director general de Comerç, Natxo Costa, i les patronals del sector, no només tancarà un conflicte irresolt de la política del Consell, heretat de l’executiu d’Alberto Fabra. L’entesa entre els operadors comercials per a pactar un nou model d’obertures en festius pot dur associat el final de la judicialització de l’assumpte.

Si tira endavant la retallada a 30 dels diumenges i festius de lliure obertura de botigues a València i Alacant, Costa retirarà els recursos interposats davant el Tribunal Superior de Justícia valencià per a demanar la nul·litat de les zones de gran afluència turística (ZGAT) de València i Alacant aprovades pel Consell del PP, segons explica a Diari La Veu el responsable de la política comercial del Consell.

“Si s’arriba a un pacte, quan passen els terminis legals perquè cap operador recórrega la nova legislació retirarem els recursos i acabarem amb la bel·ligerància contra les ZGAT de 2013”, indica Costa. Els terminis als quals es refereix el director general de Comerç són els dos mesos posteriors a l’aprovació de la futura regulació d’horaris comercials en la llei del comerç. Aquest és el període màxim en què qualsevol patronal o empresa podria recórrer les noves normes, amb el risc d’una suspensió cautelar que retornaria als horaris comercials aprovats en 2013.

Voluntat de pacte

Tot i això, la voluntat de Costa passa per aconseguir el consens de tots els operadors comercials. En aquest sentit, el 14 de juny es reunirà la comissió de treball d’horaris comercials, on a banda de les patronals de comerç hi ha els sindicats, els consumidors, les cambres de comerç, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i els ajuntaments de València i Alacant. Per últim, el 19 de juny està convocat l’Observatori de Comerç, l’organisme consultiu de la Generalitat en qüestions que afecten el sector. L’acord que isca d’aquesta reunió s’aplicarà en la Llei de Comerç, que Economia espera aprovar abans que acabe l’any

En sintonia amb l’afany pactista del director general de Comerç, Ikea no recorrerà al Suprem la sentència del TSJ que li impedeix obrir els diumenges i festius la seua botiga d’Alfafar, segons va informar Levante-EMV. La sentència del màxim organisme judicial valencià és un dels arguments de Costa per a negar-se a equiparar amb València els festius de lliure obertura a municipis sense afluència turística, com Alfafar i altres localitats de l’àrea metropolitana.

No es podrà obrir el 26 de desembre

Aquest dimarts, la Conselleria d’Economia va sotmetre a audiència pública un document amb la seua proposta d’horaris comercials, que anirà inclosa en la llei d’acompanyament dels pressupostos. En el document es determina que s’habilitarà un mínim de 10 i un màxim de 16 diumenges o festius en cada municipi en els quals els establiments podran romandre oberts al públic. També es detalla que no es permetrà l’obertura l’1 de gener, el 6 de gener, l’1 de maig, el 9 d’octubre ni el 25 de desembre.

Tampoc podran obrir els comerços el 26 de desembre, “quan siga declarat festiu per trasllat de la festa de Nadal”, segons indica el document del Consell. Ara bé, aquesta proposta està oberta a modificacions fruit de les negociacions entre les diverses patronals i el Consell. La intenció de Costa és que els nous horaris comercials entren en vigor l’1 de gener de 2018.

Comparteix

Icona de pantalla completa