Diari La Veu del País Valencià
L’autor del cartell de Falles, Ibán Ramón, triomfador dels premis de disseny

El teatre Rialto, a la ciutat de València, va ser l’escenari que va acollir, dimecres, la gala de lliurament dels Premis d’ADCV 2017, de disseny, que atorga cada dos anys el gremi. A banda dels dos guardons honorífics, l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) va lliurar fins a quaranta-dos reconeixements repartits entre or i plata. Tot un degoteig de recompenses que van erigir Ibán Ramón, entre d’altres, pel disseny del Cartell de Falles 2016, com el gran triomfador amb nou premis, tres de plata i sis d’or.

En el món del disseny des de 1994, el creatiu valencià va manifestar el seu agraïment al jurat que havia apostat pels seus treballs, unes creacions que en gran mesura li van arribar en els últims dos anys del món faller i de les institucions com ara la Falla Mossén Sorell-Corona, l’Ajuntament de València, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) i la Universitat de València. “M’han fet especial il·lusió els encàrrecs de les falles perquè foren els primers en començar el canvi”, relatava preguntat per Diari La Veu sobre el paper que han tingut les noves institucions valencianes i el món faller respecte al disseny.

Les falles tingueren la valentia de trencar amb una tradició que no funcionava, com era fer un concurs popular i obert per a triar un disseny, i fer-ne un altre més respectuós amb la professió, que al remat dóna garantia i bons resultats, segons va explicar el flamant guanyador. “El disseny és un treball seriós i no es pot fer d’un dia per a l’altre per a provar sort en un concurs. Cal fer-ho amb rigor i això no es pot fer si no és un encàrrec”, va reblar.


El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, amb el dissenyador Iban Ramón i l’equip de YinsenStudio. / DIARI LA VEU

Els Premis d’ADCV 2017 van recórrer la trajectòria professional del dissenyador Pepe Gimeno i li van concedir un guardó honorífic que es lliurava per primera vegada. A més a més, d’entre les entitats, van premiar el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM). Repartits en tres categories –disseny industrial, disseny gràfic i disseny per a nous mitjans–, el jurat triat per l’ADCV va fer públics la resta de premis, uns guardons que “han demostrat que València té un potencial de disseny i comunicació molt important i no aporfitar-ho és políticament fava”, va afegir, preguntat per aquest diari, Ibán Ramón. Les actuals sinergies entre les institucions valencianes i el disseny beneficien la ciutadania i no els polítics, segons va continuar explicant, encara que “és cert que la tasca política és molt més brillant si es comunica bé. Per tant, és intel·ligent comptar amb el disseny des de les administracions”.


Guanyadors dels premis que atorga l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana. / DIARI LA VEU

El president de l’ADCV, Rafael Armero, va advertir al principi de la gala que el sector passa actualment per una “evolució de vertigen” i va demanar que tant el sector industrial com l’empresarial incorporen el disseny més seriosament. Maria Navarro, directora de l’Escola d’Art i Superior de Disseny, va ser l’encarregada de dirigir la cerimònia, sempre recordant que el disseny “és més que una professió, és una manera de viure” i que “ens condemna a fer les coses bé”.

Premis de l’ADCV 2017

Millor mobiliari d’interior: Borja García Studio per Raw per a Gan.

Millor mobiliari d’exterior: Vicent Martínez per Weave per a Point.

Millor mobiliari de cuina i bany: Yonoh per Vintage per a L’antic colonial/Porcelanosa.

Millor mobiliari auxiliar: Ximo Roca diseño per Xa.Xa.Xa per a Quinti Sedute.

Millor mobiliari per a espais públics/Contract: Carlos Tíscar Desing per Lapse per a Inclass.

Millor disseny d’il·luminació/espai personal: Plata per a Ruben Saldaña per Flap per a Arkoslight i Or per a Ramón Arnau i Mariola Reyna per Coco per a Almerich.

Millor disseny de complements, elements d’oci i joguets: plata per a Borja Garcia Studio per La perxa hotel per al Norman Copenhagen i or per a Juan Rojeski Studio per Sticky Notes per a Norman Copenhagen.

Millor disseny per a equipament per a l’habitat: Borja Garcia Studio per Motormood per a MadLab.

Millor Packing-disseny d’envasament: Lavernia & Cienfuegos va guanyar la plata per l’envàs de la colònia de Zara woman per a Inditex i l’or va ser, per Laudum, per al Celler Bocopa.

Millor disseny d’espai efímer: Nueve Estudio y Ricardo Alcaide per l’estand de l’IVAJ en Expojove 2016.

Millor disseny d’espai permanent: Vicente Luján pel disseny de la parada de mercat per a Palanca Carnissers.

Millor disseny de Website: Néctar per Lois Jeans SS15 per a Lois.

Millor disseny per a videojoc (gaming): Melani Lleonart per Erthaland snowhite’s Mistery Tale per a Unit Experimental.

Millor disseny per a audiovisual: Gimeno Gràfic per Partitura gràfica per a Corodelantal.

Millor disseny per a plataformes mòbils: Nèctar per Travel Angel APP per a Grupo Negro.

Millor disseny per a instal·lacions: Melani Lleonart i Álvaro Sanchis per Ana Juan, dibujando al otro lado per a Unit Experimental.

Millor logotip: plata per a Dídac Ballester per A Piaciere per a A Piaciere quartet de corda i or per a Josep Gil per Yolanda per a Yolanda de Haro.

Millor disseny per a identitat corporativa: Lavernia & Cienfuegos per Naranja de València per a AGR.

Millor disseny de Naming: Agència Kids per Vividor per a Celler Arráez.

Millor disseny editorial: plata per a Dídac Ballester per Entre el mito y el espanto per a l’IVAM i or per a Ibán Ramón per Superticions i manipulacions per a la Universitat de València.

Millor disseny per a publicacions periòdiques: plata per a Alejandro Benavent per DXI Magazine; or per a Antonio Melero per Ferida per a la revista Ferida.

Millor disseny per a publicacions corporatives i catàlegs: plata per a Agencia Kids per Importaco i or per a Ibán Ramón per Cubox.

Millor disseny per a editorial diversa: Ibán Ramón va guanyar la plata i l’or per dos treballs per a la Falla mossén Sorell-Corona.

Millor disseny de cartells o línia de cartells: plata per a Yinsen pel cartell per a la Gran Fira de València 2016 de l’Ajuntament de València i or per a Ibán Ramón pel cartell de Falles de València 2016 per a l’Ajuntament de València

Millor disseny d’imatge coordinada: Ibán Ramón pel disseny per a Falles de València 2016 per a l’Ajuntament de València.

Millor disseny d’elements de promoció: Ibán Ramón per Quaderns compartits per a l’IVAM.

Millor disseny d’autopromoció: plata per a Ibán Ramón per En desorden i or per a Pepe Gimeno.

Millor disseny de Packaging: Lavernia & Cienfuegos va guanyar plata i or pels dissenys per a les colònies per a Zara Mens VHS.

Millor disseny d’estudiant: plata per a Blanca Crovettto per Silence not silence i or per a Maria Castellano per Tras los poemas.

Comparteix

Icona de pantalla completa