Diari La Veu del País Valencià
El jutjat tanca el cas dels afusellats de la fossa 113 de Paterna

El Jutjat d’Instrucció número 2 de Paterna ha decretat l’arxiu de les diligències obertes en relació amb les exhumacions de la fossa 113 del cementeri d’aquesta localitat, on s’han trobat almenys 12 cossos de represaliats del franquisme. Segons explica la magistrada, s’ha acreditat que les restes corresponen a cadàvers dels assassinats en la Guerra Civil i la dictadura, per la qual cosa “han transcorregut aproximadament 70 anys, temps que supera amb escreix el de la prescripció”.

Així consta en una interlocutòria facilitada per l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 113 del Cementeri de Paterna, els representants del qual van presentar la denúncia que va donar inici a la recerca judicial en informar de l’aparició de restes de 12 persones amb signes de violència.

Segons indica la jutgessa, una comissió judicial va procedir a examinar el contingut de la fossa amb la finalitat que s’informara si podria tractar-se de restes humanes d’antiguitat inferior a 20 anys. Amb això, la magistrada precisa que “l’única finalitat” d’aquesta personació a la fossa 113 de Paterna va ser la d'”assegurar-se que en aquesta fossa no es troben restes recents de cossos que no corresponguen amb el context històric de l’exhumació”.

Una vegada emés l’informe per un metge forense, la conclusió traslladada al jutjat és que “és compatible que els cossos trobats puguen tindre una data superior a 20 anys”. Així, els tècnics s’han mostrat convençuts que, per l’aparença dels cadàvers, es corresponen amb els cossos dels represaliats de la Guerra Civil i la dictadura.

Per això, en aquest acte de sobreseïment la jutgessa assenyala que “no existeix raó per a continuar amb la recerca” perquè “els fets es remunten a la Guerra Civil, de 1936 a 1939, i continuen durant la postguerra, fins a 1952″. Les troballes dels cossos tenen lloc en 2017, per la qual cosa han transcorregut aproximadament 70 anys, temps que supera amb escreix el de la prescripció”.

Per això, la titular d’aquest jutjat decreta el sobreseïment lliure i l’arxivament d’aquestes diligències, al mateix temps que ordena a l’Institut de Medicina Legal de València i a la Policia Nacional “el cessament de la seua intervenció i el tancament de l’expedient incoat”.

“Un colp molt dur” per a les famílies

Després de conèixer aquesta decisió, l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 113 ha assegurat que han rebut la notícia “com un gerro d’aigua freda”. El seu president, Santi Vallés, ha afirmat que després de la compareixença dijous passat al jutjat, les famílies estaven “molt esperançades” i que “el sobreseïment del cas ha suposat “un dur colp en veure com l’Estat deixarà d’assumir la responsabilitat que havia assumit en un primer moment, amb el que això comporta per no concloure els treballs d’identificació dels cadàvers”.

El president de l’Associació de Familiars ha anunciat que estan estudiant interposar recurs contra aquest arxivament judicial.

Comparteix

Icona de pantalla completa