Diari La Veu del País Valencià
La Diputació millorarà la seguretat a un milió de ciclovianants

Un milió de persones podran beneficiar-se del Pla de Mobilitat Ciclopeatonal que posarà en marxa la Diputació de València. Aquest és un dels “projectes més ambiciosos” de la present legislatura en paraules del president de la corporació, Jorge Rodríguez. La iniciativa, presentada ahir, té prevista una inversió de 36,6 milions d’euros i 97 actuacions en catorze comarques, amb l’objectiu de millorar la seguretat de vianants i ciclistes en el marc de la mobilitat sostenible. “La finalitat és connectar nuclis urbans propers, municipis amb polígons, estacions i urbanitzacions o vies de la Diputació amb xarxes de ciclovianants d’altres administracions”, segons va explicar Rodríguez.

El diputat de Carreteres, Pablo Seguí, subratlla que es tracta d’un projecte que dóna “un plus de qualitat” al pla de carreteres, sobretot perquè es reforcen dues qüestions fonamentals: la seguretat de la mobilitat i la sostenibilitat del medi ambient. “Estem donant una resposta a reivindicacions que, en el cas d’alguns municipis, són històriques”, expressa Seguí.

Així, l’aposta de la Diputació és la conservació de les vies de la seua titularitat i el reforçament de la seguretat per a reduir els accidents en aquesta xarxa viària que, cada any, inverteix al voltant de 40 milions d’euros en carreteres i infraestructures, com ara aquestes vies per a vianants i ciclistes. “Les xifres d’accidents, sortosament, no són alarmants perquè hem millorat molt, però hem de reduir-les al mínim possible”, indica Seguí. Aquests punts de conflicte, amb accidents i víctimes mortals, comencen a resoldre’s amb aquestes vies que connecten municipis i persones i que aporten seguretat a trajectes que, habitualment, s’han hagut de fer a peu o amb bicicleta en vies amb trànsit dens i vorals poc espaiosos o inexistents.

97 actuacions

Per a dotar aquests nous espais de la seguretat necessària, han d’estar separats físicament de les carreteres, de manera que no puguen ser envaïts pels vehicles. Alguns d’ells ja estan en servei, com les vies de ciclovianants del Mareny, Llíria, Fontanars, Riba-roja de Túria o Rafelguaraf; unes altres estan projectades, i la resta, per a arribar a totes les comarques valencianes, s’aniran redactant i projectant en els pròxims mesos. La Diputació es marca el 2025 com a data per a completar aquesta xarxa intercomarcal que té ja 22 actuacions executades o en marxa i altres 14 projectades, de les 97 que preveu dur a terme en un total de 132 quilòmetres de vies.

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i el diputat de Carreteres, Pablo Seguí. / ABULAILA

“Hem fet un diagnòstic en profunditat del territori per a dotar les carreteres de la Diputació d’aquest plus perquè, realment, era una necessitat”, explica Pablo Seguí. En aquesta línia, el diputat apunta que hi ha una multiplicitat d’usuaris de les vies i que aquests no sempre poden compartir el mateix espai sobre la calçada. “Existeix un tipus de ciclista esportiu per al qual el seu terreny de joc natural és la carretera, però hi ha un segon tipus de ciclista per al qual la bici és un mitjà de transport o simplement d’esbarjo i que, com el vianant, requereix d’espais diferenciats i protegits”, raona Seguí. El diputat també manifesta que “la intenció és, a més, facilitar i promoure l’ús del transport no motoritzat en trajectes que poden realitzar-se a peu o en bicicleta”.

Així mateix, el diputat Seguí recorda que la Diputació de València compta també amb dos plans per a millorar la seguretat en les vies que són de la seua titularitat: el Pla de Travessies, “un projecte clar que detecta on està la problemàtica actual”, i el Pla de Parades d’Autobusos en carreretes.

Comparteix

Icona de pantalla completa