Una usuària denuncia discriminació per demanar en valencià una cita en Sanitat

La pacient interposarà una queixa davant el Síndic de Greuges per l'atenció rebuda al centre de salut de Benimaclet
/ València
9 juny 2017 01:00h
Campanya informativa sobre els drets lingüístics.

Una veïna de València ha denunciat un cas de discriminació lingüística. Segons explica l'afectada, Marina Pellín, els fets es van produir quan va telefonar al centre de salut públic del barri de Benimaclet per a demanar cita prèvia i no la van voler atendre tot al·legant que "no sabien parlar-lo". La denunciant relata a Diari La Veu que en tot moment es va adreçar a la seua interlocutora en valencià, sense cap entrebanc. Això no obstant, quan Marina va començar a donar-li els números de la targeta sanitària, la funcionària li va dir: "Me los vas a dar en castellano". 

La jove Pellín explica que li va expressar a la funcionària que sols li dictaria els números en valencià, atés que coneixia els seus drets lingüístics. "Li vaig dir que tenia dret a expressar-me en la meua llengua pròpia i que si ella no podia atendre'm que em passara amb alguna altra persona que estiguera capacitada", relata Marina. La resposta per part de la seua interlocutora, però, va ser que no hi havia ningú més, raó per la qual Marina va decidir que tornaria a telefonar més tard per a ser atesa en la llengua materna. 

"Mai havia tingut cap problema en el centre de salut i és la primera vegada que em passa en un lloc públic, ja que dissortadament en entitats privades sí que he patit més casos de discriminació lingüística", expressa Marina Pellín, qui ja ha presentat una queixa a una de les oficines del Prop de la Generalitat Valenciana.  A més, té previst presentar un escrit davant del Síndic de Greuges. La jove es va adreçar a la Plataforma per la Llengua i a les oficines de Compromís per a conéixer els passos que ha de fer a l'hora de denunciar el seu cas. 

Aquest cas de discriminació contra el valencià s'ha produït quan ja és vigent el decret sobre usos lingüístics de la Generalitat Valenciana, publicat el proppassat 23 de maig. El decret, entre altres coses, regula el dret de l'ús del valencià per part de la ciutadania quan es relaciona amb qualsevol organisme de la Generalitat Valenciana. Tal com explica Manuel Carceller, portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, "cap funcionari pot negar l'atenció a un pacient per parlar valencià, perquè el decret de la Generalitat regula especialment els usos administratius interns i del personal laboral amb la ciutadania".

 

next