Diari La Veu del País Valencià
Puigdemont anuncia que el referèndum per la independència de Catalunya se celebrarà l’1 d’octubre

“Voleu que Catalunya siga un Estat independent en forma de república?”. Aquesta és la pregunta del referèndum sobre la independència de Catalunya que tindrà lloc el diumenge 1 d’octubre. L’anunci l’ha realitzat aquest divendres el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, des del Pati dels Tarongers de la Generalitat, a Barcelona, seu del Govern autònom, després d’una reunió extraordinària del Consell Executiu. La pregunta es respondrà amb un ‘sí’ o un ‘no’ i estarà disponible en els tres idiomes oficials: català, castellà i aranés.

Puigdemont ha estat acompanyat, en la seua compareixença, en què ha pronunciat la declaració institucional, pel vicepresident de l’executiu català, Oriol Junqueras, i per la resta de membres del govern. Els diputats de JxSí i de la CUP en el Parlament han acudit a la Generalitat per a presenciar l’anunci de la data i de la pregunta i per a consultar als catalans sobre el seu futur polític.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat, després d’anunciar-se la data i la pregunta del referèndum català, que “el xoc de trens ha de ser evitable” i que “no pot plantejar-se aquesta qüestió des de la unilateralitat, sinó que ha d’haver-hi un procés de diàleg”.

Ximo Puig: “No pot plantejar-se aquesta qüestió des de la unilateralitat, sinó que ha d’haver-hi un procés de diàleg”

En aquest sentit, el cap de l’executiu valencià ha afegit: “Creiem que s’ha perdut molt de temps, per part dels actors fonamentals d’aquesta qüestió com són el govern de la Generalitat catalana i el Govern estatal, a l’hora obrir un espai de diàleg”. Segons Puig, “els ciutadans no es mereixen un estat de confrontació i de crispació” i “tots els líders polítics han de ser conscients del fonamental que és la convivència”.

Comparteix

Icona de pantalla completa