Valencians a la recerca de l'arròs medicinal de l'Índia

Dos productores valencianes realitzen una sèrie documental per a la Unió Europea i el govern de Nova Delhi sobre l'arròs roig de Navara, el kokum i el vi
/ València
11 juny 2017 01:00h

"Hi ha hagut ocasions en què per a donar-li una indicació a un camperol perquè agafara l'aixada i començara a treballar hem necessitat fins a quatre traductors". Aquesta és una de les nombroses anècdotes viscudes durant el rodatge de la sèrie de documentals A Tale of Geographical Indications in Índia que han realitzat dos productores valencianes –Ukemotion i Docu Produccions– complint un encàrrec de la Unió Europea i del govern de Nova Delhi.

Durant un mes, un equip format per cinc professionals valencians ha estat filmant aspectes únics i característics relacionats amb tres productes del segon país més poblat del món: l'arròs roig medicinal de Navara, el kokum –el considerat com el rei dels fruits a l'Índia– i el vi, la producció del qual va començar l'any 2000 i que, des de llavors, registra un creixement espectacular.

El rodatge d'aquesta sèrie documental, enregistrada íntegrament en anglés i formada per tres capítols de 25 minuts de duració, s'ha dut a terme en les ciutats de Delhi i Mumbai, i també en zones agrícoles i espais naturals de les regions de Kerala i Maharashtra, situades al sud de la Península Índica. Els documentals –que està previst que es presenten a finals d'any a València– han sigut escrits i dirigits per Batiste Miguel, que ha estat acompanyat en aquest particular periple per l'Índia per Ximo Fernández, director de fotografia; María García, ajudant de direcció; Alberto Barrera, cap de producció; i Manuel Pascual, operador de càmera. El productor executiu de la sèrie ha sigut Álvaro Olabarría,

Segons explica Batiste Miguel, amb una experiència de més de 30 anys en el rodatge de documentals, la sèrie pretén reflectir la importància i diversitat dels productes agrícoles únics de l'Índia "que estan sucumbint sota la globalització i la política de l'usar i tirar", així com potenciar el seu coneixement per part del públic europeu i asiàtic. I és que es tracta de productes amb l'equivalent europeu a les denominacions d'origen, la qual cosa implica una garantia per al consumidor.  

"Empreses nord-americanes pretenien patentar certes varietats d'arròs basmati i això va servir d'espoleta al govern de l'Índia perquè defensara els productes autòctons"

"Cal que, a nivell global, cada vegada més països comencen a treballar de forma seriosa per tal de mantindre la possibilitat que aquests productes continuen produint-se, així com la seua diversitat i formes de producció", apunta Miguel. De fet, explica que un dels entrevistats a la sèrie narra davant les càmeres que fa uns anys algunes empreses nord-americanes pretenien patentar certes varietats d'arròs basmati. "El govern de l'Índia, lògicament, considerava que es tracta d'un producte seu, autòcton, i es va adonar que si es descuidava li'l podien furtar. El fet és que això va servir d'espoleta per tal de defensar els seus productes", explica el director de la sèrie que s'ha presentat a Bangkok.  

Pel que fa al rodatge, Batiste Miguel detalla que, si bé "al principi no ha sigut massa fàcil coordinar-se, atés que està el problema de l'idioma, el clima, la manera d'organitzar-se i el ritme i estil de vida totalment diferents als d'Occident", a poc a poc es van poder superar aquests obstacles i aconseguir un resultat del qual se sent enormement satisfet i que inclou imatges "espectaculars" i de gran qualitat.

"El repte per a nosaltres era que els documentals agradaren i s'entengueren bé, tant per part de la Unió Europea com del govern de l'Índia, i la veritat és que ho hem aconseguit", detalla, amb satisfacció, Miguel després de l'acolliment excel·lent que la sèrie de documentals A Tale of Geographical Indications in Índia, ha tingut per part dels responsables europeus i indis. 

L'ajudant de direcció, María García, dirigeix un grup de persones en una comunitat rural de Kerala.

 

next