Diari La Veu del País Valencià
Trenzano trasllada a organismes europeus les mesures del Consell perquè els valencians siguen plurilingües

El director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano, s’ha reunit aquest dissabte amb el secretari general de la Carta Europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM) del Consell d’Europa, Sixto Molina, per a mostrar-li quines són les mesures que ha posat en marxa el Consell en matèria lingüística. En aquest sentit, Trenzano ha traslladat “l’aposta decidida” que realitza la Generalitat perquè els valencians siguen plurilingües i dominen tant el valencià, com el castellà i l’anglés. El director general ha explicat al secretari d’aquesta instància europea que, perquè això siga efectiu, l’administració valenciana ha elaborat el decret del Plurilingüisme, en el qual, a més a més, s’han tingut en compte les disposicions contingudes en el CELRoM.

Entre les mesures, el director general ha presentat el decret d’Usos Institucionals que va aprovar recentment el Consell, “una normativa que havia d’haver-se elaborat fa més de 30 anys, ja que la Llei d’Ús i Ensenyament deixava un marge de 3 anys per a la seua redacció”. Trenzano també ha explicat el Pla d’acompanyament lingüístic als empleats públics per a poder garantir els drets de la ciutadania a ser atesos també en valencià.

Un altre dels assumptes abordats ha sigut el paquet de mesures incentivadores per a promoure el valencià en la societat, com ara les ajudes als mitjans de comunicació, ajuntaments, associacions i universitats. Tot plegat representa “un esforç important que està realitzant l’actual Govern perquè el valencià passe a ser una llengua d’ús normal a tot el territori valencià”, ha indicat Trenzano.

“Inacció” del govern espanyol

D’altra banda, Trenzano ha traslladat el profund malestar del Govern de la Generalitat per la “inacció” del govern espanyol respecte a la protecció del valencià i ha lamentat els pocs avanços tant en l’àmbit judicial com en el de la seguretat.

De la mateixa manera, durant la reunió, el director ha incidit en la falta de finançament a les comunitats autònomes amb dos llengües oficials, ja que, segons ha explicat, els territoris amb dos llengües oficials “tenen una major despesa, especialment en el camp educatiu, i això hauria de ser tingut en compte en els Pressupostos Generals de l’Estat”.

Finalment, Trenzano s’ha compromés a fer arribar directament a la institució (CELRoM) la documentació que aportarà la Generalitat al govern espanyol perquè aquest realitze el 5é informe de la CELRoM. D’aquesta manera, l’organisme europeu podrà contrastar la documentació aportada per la Generalitat amb l’informe que el govern espanyol li remeta.

Comparteix

Icona de pantalla completa