Diari La Veu del País Valencià
La reivindicació per un millor finançament arriba al carrer

La primera manifestació convocada amb l’única reivindicació de la millora del tracte fiscal de l’Estat cap als valencians no va ser ni molt menys multitudinària. Entre els convocants no es trobaven ni el govern ni els partits que el conformen; PSPV i Compromís. Tot i això, sí que es va registrar la presència de càrrecs institucionals significatius. A la crida va respondre el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, per a “donar suport a qualsevol iniciativa dels valencians que estiga a favor d’un finançament just, com ara una manifestació cívica, que serà la primera de moltes que es faran”.

Soler va parlar del “maltractament financer” del govern espanyol cap als valencians i va reclamar “una coresponsabilitat fiscal major”, amb un finançament “suficient” com per a pagar els serveis “més costosos” que estan transferits. No obstant això, Soler es va declarar optimista i confia que en els propers Pressupostos Generals de l’Estat el tracte serà millor.

Amb Soler van desfilar pel centre de València un miler de persones convocades per la societat civil, associacions i col·lectius, sota el lema: “Volem les claus de la caixa”. Entre els convocants es trobaven Podem –amb el síndic de les Corts, Antonio Montiel; el nou secretari general, Antonio Estañ, i la diputada al Congrés, Àngela Ballester–, Esquerra Unida del País Valèncià, Esquerra Republicana, Intersindical i Escola Valenciana.

La presència de Compromís va estar encapçalada per la secretària general del Bloc, Àgueda Micó, qui va demanar un tracte just per als valencians, ja que els comptes que fan des de Madrid “no tenen en compte la quantitat de població que hi ha al País Valencià”. La diputada Mònica Àlvaro, representat del corrent Bloc i País, va destacar la importància d’eixir al carrer. “Des del primer a l’últim valencià ha de saber que estem infrafinançats”, va demanar la representant de Compromís a les Corts.

Aconseguir un finançament com cal és fonamental per dos raons, “per a canviar el model econòmic i per al desenvolupament del territori”, va explicar Antonio Montiel. El síndic de Podem va demanar negociar amb el govern espanyol el deute històric, que ha xifrat en 44.000 milions d’euros, del qual el 60% és un deute amb l’Estat.

Finalment, Montiel va reclamar caminar cap a una hisenda pròpia i introduir un tribut a les estades turístiques. “No podem esperar solucions des de Madrid sinó que hem de pensar en la capacitat tributària pròpia, amb una reforma fiscal progressiva i que qui més té, que pague més”, va concloure Montiel.

Comparteix

Icona de pantalla completa