Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat reprendrà amb ajuda de fons europeus la T2, la línia ‘fantasma’ de metro

El Consell reprendrà les obres de la línia T2 de Metrovalencia, paral·litzades des del 2010 després d’haver-hi destinat 190 milions d’euros. Ho ha anunciat aquest dilluns el president de la Generalitat, Ximo Puig; acompanyat pel conseller d’Hisenda, Vicent Soler; la consellera de Territori, María José Salvador; l’alcalde de València, Joan Ribó; la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando i el director general de Transport, Carlos Domingo.

Per a seguir amb la construcció de la infraestructura es destinaran 50 milions d’euros fins a 2023, la data màxima de finalització de les obres que permet la Unió Europea. En concret, la UE aportarà 30 milions a través de fons FEDER i el Consell, 20 milions, per a enllestir el tram que connecta l’Oceanogràfic amb el carrer Alacant. La connexió amb Natzaret queda pendent per a una fase posterior.

La T2, la línia de metro que havia de connectar el centre de València amb la Ciutat de les Arts i Natzaret, es va començar a construir el 2006, i no es va començar a pagar fins al 2011, atés que el Consell presidit per Francisco Camps es va acollir a l’anomenat mètode alemany, amb el qual les constructores avancen els fons. Només de les obres passades pendents de pagament, enguany la Generalitat té pressupostats prop de 3,1 milions d’euros per a pagar el metro ‘fantasma’.

La secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando; el conseller d’Hisenda, Vicent Soler; l’alcalde de València, Joan Ribó; el president de la Generalitat, Ximo Puig; la consellera de Territori, María José Salvador i el director general de Transport, Carlos Domingo. Imatge: Diari La Veu.

Puig: “Evitarem que la T2 esdevinga un monument a la mala gestió”

Puig ha destacat que el compromís anunciat aquest dilluns implica “l’inici d’un nou full de ruta” per a enllestir una infraestructura que permetrà “cosir millor” la ciutat de València, atés que connectarà el centre amb la Ciutat de les Arts i les Ciències, el futur CaixaForum i la Ciutat de la Justícia. Amb la represa de les obres el Consell busca “evitar que els diners acaben en un esvoranc, com un monument dedicat a la mala gestió”, segons ha assegurat el president de la Generaliltat.

El cap del Consell ha exigit al govern espanyol que finance la T2, una reivindicació a què s’ha sumat Soler. “És inaudit que ens trobem en la solitud (acudint) a Europa sense l’acompanyament de l’estat espanyol”, ha lamentat el conseller d’Hisenda. Per últim, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha agraït “l’esforç de la Generalitat” per a finalitzar la construcció de la línia de metro.

Una línia desconnectada de la xarxa de Metrovalencia

Reprendre les obres de la T2 representava per al Consell un repte inassumible amb l’actual panorama pressupostari. De fet, enllestir la infraestructura en la seua totalitat —incloent el tram Oceanogràfic-Natzaret— costa 172 milions, segons ha indicat Salvador. Després de l’aportació de 50 milions d’euros anunciada aquest dilluns, es destinaran a la línia 33 milions més que també s’intentaran cofinançar amb fons FEDER.

Un dels factors que encareix la posada en marxa de la línia ‘fantasma’ és el seu aïllament de la resta de la xarxa de Metrovalencia. Com que el traçat de la T2 no connecta amb cap altra línia actual del suburbà, cal construir un taller de manteniment de trens que costa prop de 15 milions d’euros, segons fonts de la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa