Diari La Veu del País Valencià
Solidaritat i feminisme en la 30a edició de Serenates

La Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura (IVC) han presentat la programació del festival Serenates que organitzen conjuntament i que enguany arriba a la 30a edició. Una celebració que, com ha subratllat el vicerector de Cultura, Antonio Ariño, serà molt especial, ja que des de fa trenta anys el claustre de la Universitat s’obri per a oferir al públic valencià “un patrimoni intangible” com és la música, amb atenció especial en aquella ha sigut composada i interpretada per valencians.

Des del pròxim dia 24, quan s’estrenarà la producció pròpia per a Serenates dels ballets Parade d’Erik Satie i Les biches de Francis Poulenc, representats pels alumnes del Conservatori Superior de Dansa i l’Orquestra Filharmònica de la Universitat, i fins al 9 de juliol, s’espera una participació de quasi un miler d’intèrprets, dels quals més de set-cents seran joves (menys de 26 anys d’edat, un 70% del total). A més, com a destacat el vicerector de Cultura, Antonio Ariño, tots els artistes i agrupacions participants, excepte Amancio Prada, són valencians, i el 50% dels programes musicals interpretats seran de música valenciana.

Folclore per a la Gran Fira de València

En l’edició de 2017, amb un pressupost menor que l’any passat –habitutalment gira al voltant dels 70.000 euros–, hi haurà 12 actuacions i, com es va iniciar el 2016, els quatre últims concerts estan organitzats per Seranates i la Gran Fira de València, gràcies a la col·laboració de la Regidoria de Festes i Cultural Popular. Aquests concerts, amb entrada gratuïta, se celebraran del 6 al 9 de juliol i tindran un caire més popular i de folk. Així, el primer concert d’aquest apartat més “popular” al claustre de la Universitat serà el del Grup de Danses del Corpus de València. La resta tindran lloc a la plaça del Patriarca: el dia 7 hi actuaran les colles de dolçaines i percussió La Socarrà de Xàtiva i de la Universitat de València, dirigides per Per Molina i González. A l’endemà, el dia 8, serà el torn de la Societat Musical Santa María Magdalena de Novelda, dirigida per Juan José Cuenca, amb un programa de música festera, amb l’objectiu d’anar incorporant les bandes del País Valencià, tal com ha explicat el regidor de Cultura Popular, Pere Fuset.

El cantautor de l’Alcúdia Jonatan Penalba tancarà el festival el diumenge 9 amb De so ca-rel. “Estem encantats de continuar la col·laboració que vam iniciar l’any passat, gràcies a la qual Serenates es va incorporar a la coneguda com a Fira de Juliol. I a més, ho fem mirant-nos cara a cara amb la Universitat; hem passat de competir a col·laborar i això és bo per a tots”, ha dit Fuset.

Música i solidaritat

Una altra de les actuacions destacades d’enguany és la de l’Orquestra de València, que se celebrarà el 29 de juny. Dirigida per Albert González, interpretarà peces de S. Prokófiev, P Dukas i C. Debussy i la recaptació es destinarà per primera vegada a l’Associació Espanyola contra el Càncer. “Treballar en la lluita contra el càncer és treballar per a tots”, ha dit la regidora de Cultura, Festes i Joventut, Glòria Tello. La també presidenta del Palau de la Música ha subratllat l’esforç que està fent la institució perquè l’Orquestra isca fora del seu lloc habitual i així puga ser coneguda per més públic. “Volem que la gent sàpiga que el Palau és de tots i totes i si gràcies a Serenates podem arribar a més persones molt millor”, ha explicat Tello.

Per la seua banda, el director de l’IVC, Abel Guarinos, també ha celebrat l’excel·lent col·laboració que existeix entre ambdues institucions i ha agraït a la Universitat que “haja agafat el ramal” de Serenates. “Aquesta aproximació institucional afavoreix que puguem tindre una programació de qualitat i diversificada”, ha dit Guarinos. Així mateix, el director de l’IVC ha destacat l’actuació del Cor de la Generalitat, dirigit per Francesc Perales, que oferirà el concert Música d’homes amb veu de dona. “Serà un concert de veus blanques, sols dones. El nostre objectiu és anar feminitzant la cultura i creiem que aquesta actuació tindrà molt bona acollida. És la segona ocasió que ho fem i esperem que tinga molt d’èxit”, ha expressat Guarinos

El vicerector també ha avançat que per a la pròxima edició sí que es contempla la inclusió de la dansa en el festival, ja que s’ha creat el grup a la universitat i la intenció és que participen en Serenates. Ariño ha celebrat la consolidació d’aquesta cita cultural, que concita un públic fidel però divers, atés l’eclecticisme que la defineix.

Al llarg dels anys, en el marc de Serenates s’han estrenat moltes obres o s’han retrobat després de segles d’oblit en els diversos arxius musicals valencians. A més, molts grups valencians s’han estrenat artísticament en aquest escenari, ja que aquest festival s’ha convertit en una bona plataforma per a la promoció i la difusió d’un dels millors i majors béns culturals valencians: la música.

Capella de Ministrers i el Misteri d’Elx

La programació es completa amb l’actuació el dia 27 de juny, el grup valencià Capella de Ministrers, especialitzat en la recuperació de música històrica del Renaixement, dirigit per Carles Magraner, interpretarà el concert La ruta de la seda. El dia 28 de juny, l’Orfeó Universitari de València, que celebra enguany el setanté aniversari, interpretarà dues obres: el Stabat Mater, d’A. Dvorák, (1876), i Lachrimae, que el compositor valencià Francisco Coll ha escrit per encàrrec a l’Orfeó Universitari de València dins del projecte de residències artístiques, que començà en 2014.

El divendres 30, la veu d’Amancio Prada amenitzarà la nit de Serenates amb Sonetos del amor oscuro, Canciones y Gacelas de Federico García Lorca. Tres anys de la seua actuació en aquest festival torna a La Nau amb la poesia del poeta granadí. El dissabte 1 de juliol, la Capella i l’Escolania del Misteri d’Elx descobrirà al claustre de la Nau aquesta mostra única i excepcional del teatre medieval, reconeguda per la UNESCO com a obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la humanitat en 2001.

Comparteix

Icona de pantalla completa