Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència Nacional investigarà el frau del ‘càrtel del foc’, el cas que esguita Serafín Castellano

El Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional ha acceptat la competència per a investigar el denominat ‘càrtel del foc’, una trama de corrupció que presumptament va falsejar contractes per a l’extinció d’incendis al País Valencià i altres autonomies, així com en l’estranger, i en la qual s’haurien defraudat més de 100 milions d’euros.

En aquesta causa figuren com a investigats l’exconseller de Governació amb el PP i exdelegat del govern espanyol, Serafín Castellano, i l’exdirector general d’Interior, Pedro Hidalgo, així com ex alts càrrecs de la Generalitat Valenciana i de la catalana i nombrosos empresaris.

El jutge d’instrucció número 2 de Sagunt va enviar la causa a l’Audiència Nacional en considerar que els fets s’emmarquen en una organització criminal que va operar en més d’un territori i, fins i tot, a altres països com Portugal, Xile i Itàlia. Ara, la jutge Carmen Lamela –qui fins la setmana passada substituïa Eloy Velasco al Jutjat Central d’Instrucció número 6– ha acceptat la competència.

La magistrada explica en la seua interlocutòria que aquesta decisió està “clarament justificada” per diverses raons. Així, cita la “complexitat de la causa” per la implicació de “diferents persones físiques i empreses o operacions fraudulentes desenvolupades en diferents territoris, nacionals o estrangers” durant un període llarg de temps.

També destaca el “greu deteriorament de la seguretat del trànsit mercantil” i l’elevada quantitat que aquesta trama hauria defraudat a l’administració, que podria superar els 100 milions d’euros. D’aquesta manera, subratlla la “greu repercussió” que les activitats delictives del ‘càrtel del foc’ haurien ocasionat a l'”economia nacional”.

Per a Lamela, “els comportaments imputats danyen el general interés dels competidors del sector i el de les administracions i institucions afectades” i, a més, “s’ha produït un dany patrimonial contra una multiplicitat de subjectes passius de les accions imputades, ja que no solament es danya l’interés econòmic de qualsevol altre competidor del sector, sinó el funcionament de diferents administracions i institucions”.

Els delictes que s’investiguen són falsedat, suborn, malversació, prevaricació, negociació prohibida, pertinença a grup criminal i alteració del preu de concursos públics. Estan imputades 26 persones i estan implicades 14 empreses que formen part de l’Associació Espanyola de Companyies Aèries (AECA) i que es dediquen a prestar serveis comercials, agrícoles, de protecció civil i de prevenció i extinció d’incendis forestals.

Segons destaca la jutge en el seu escrit, la trama hauria actuat al País Valencià, Catalunya, Castella-la Manxa, Extremadura, les Illes Balears, Andalusia i Castella i Lleó, a més d’altres països com Xile, Portugal i Itàlia. Les presumptes actuacions delictives s’haurien executat, diu Lamela, “en relació amb l’administració central de l’Estat”, concretament pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

Comparteix

Icona de pantalla completa