Diari La Veu del País Valencià
Paquito D’Rivera, Archie Shepp, Michel Camilo i Tomatito, protagonistes del Festival de Jazz de València

El Festival de Jazz de València comença el proper divendres amb un dels plats forts d’aquesta 21a edició. De la mà d’un dels xamans del jazz llatí, el cubà Paquito D’Rivera, apareixerà l’Orquestra de València amb direcció de Vicent Alberola per a oferir un concert de mestissatge estètic.

Si la vintena edició del festival es va prendre la decisió de portar el jazz més enllà del Palau, col·locant concerts, jam sessions i altres espectacles als barris de la ciutat, aquesta edició s’ha reforçat duent concerts i activitats més lluny encara. En aquest sentit, el festival arribarà al Perelló.

Hi haurà concerts a la sala Iturbi i a la sala Rodrigo de la seu principal, el Palau de la Música, però, la denominada música popular del XX s’escoltarà a la Llotja de la seda, al barri de Campanar, al Passeig Marítim, a la plaça de la Mare de Déu i al Perelló. Tot plegat perquè el jazz impregne tota la ciutat i siga per a tots els públics, ha ressaltat la presidenta del Palau i regidora de Cultura, Glòria Tello, aquest dimarts durant la presentació de la present edició.

Augmenta el pressupost, que puja fins els 160.000 euros, dels quals 15.000 euros es destinen a la XVIII edició del seminari. També puja la presència de jazzmen valencians, mentre que el disseny del cartell ha estat a càrrec d’Isidro Ferrer. Els concerts als barris, als jardins i les jam sessions seran gratuïts i els que acull el Palau oscil·len entre els 12 i 30 euros i els 28 i 35 euros.

Una secció oficial diversa

València s’omplirà de jazz del 16 de juny al 15 de juliol amb un total de 14 concerts al Palau de la Música, una edició que vol abraçar tots els estils i branques del jazz, han destacat tant el director del Palau, Vicent Ros, com els dos coordinadors artístics, Chevi Martínez i Francisco Blanco “Latino”.

Aquest divendres comença el cubà Paquito D’Rivera amb l’Orquestra de València i direcció de Vicent Alberola. El 24 de juny serà l’hora del jazz ètnic amb la Gran Canaria Big Band i, l’endemà, Jorge Pardo presenta el darrer projecte de jazz contemporani de tarannà ètnic, Djinn.

El 28 de juny arriba altre nom destacat com és James Morrison amb el seu quartet i el 29 Gunhild Carling estarà acompanyat pel grup valencià Le Dancing Pepa Swing Band. L’endemà serà la vocalista Charennée Wade amb el seu quartet, qui segur que repassarà alguns estàndards amb picades d’ull al soul.

Michel Camilo i Tomatito tornen al Palau després de 19 anys d’absència. / DIARI LA VEU

El 5 de juliol vindrà a València el saxofonista Bill Evans acompanyat del guitarrista Dean Brown i el dia 6 seran els professors del seminari, on destaquen jazzman valencians com Perico Sambeat, Toni Belenguer i Jesús Santandreu, per a fer un concert d’altura. El dia 7 de juliol el jazz continuarà parlant valencià amb el projecte conjunt entre el saxofonista Javier Vercher i Jorge Rossy, que presenten el projecte Filantropía.

Un dels dies grans per als jazzistes valencians serà el 8 de juliol amb la participació del Sedajazz Bing Band amb direcció d’un dels grans triomfadors de la passada edició, el compositor i saxofonista Jesús Santandreu, qui dirigirà aquest “compendium” d’intèrprets valencians.

Un altre cap de cartell vindrà al festival l’11 de juliol, un dels protagonistes de la pel·lícula Calle 54 de Fernando Trueba (2000), el pianista dominicà Michel Camilo, que portarà, juntament amb el guitarrista Tomatito, el treball Spain Forever.

El 13 de juliol, el bateria Mark Guiliana actuarà amb el seu quartet i, l’endemà, el jazz fussió d’arrel tradicional valenciana apareixerà al festival de la mà de Tarquim, el projecte liderat per Pau Vidal que comptarà, entre d’altres, amb els cantaors Josep Aparicio “Apa” i Josepa Blasco.

La 21a edició del Festival de Jazz de València conclourà amb l’únic concert que faran a l’Estat el saxofonista Archie Sheep i el seu quartet, que serà el 15 de juliol.

Concurs i xiquets

Paral·lelament al festival té lloc el Seminari Internacional de Jazz on, a més de les classes amb intèrprets de trajectòria internacional, escompta amb activitats com Jazzejant amb xiquets, un concert on volen fer partícips els més menuts. El Hall dels Tarongers, al Palau, acollirà diverses jam sessions amb entrada lliure.

Per als jazzistes del futur, hi ha el Concurs Jazz Jove, on els finalistes actuaran al Palau i on el guanyador, a més del premi econòmic, tindrà un concert en la segona edició del cicle Jazz a Poqueta Nit, que començarà en octubre al Palau de la Música.

Fins a sis locals de la ciutat acolliran al llarg del mes de festival jam sessions també d’entrada lliure.

Comparteix

Icona de pantalla completa