Diari La Veu del País Valencià
El mapa del pla 'renove' dels polígons industrialsr

Millorar polígons industrials “abandonats” per la política industrial desenvolupada durant els últims vint anys. Aquest és l’objectiu declarat de la Conselleria d’Economia amb les ajudes per als parcs empresarials valencians, canalitzades a través de l’Institut Valencià per a la Competitivitat (Ivace). L’organisme dirigit per Júlia Company invertirà enguany 19,2 milions d’euros en 83 polígons industrials valencians, segons va anunciar aquest dimarts.

Aquesta inversió supera en 2,8 milions d’euros el pressupost inicial de la convocatòria d’ajudes de parcs empresarials presentada en novembre, un increment de la dotació econòmica que es produeix per a donar cabuda a sol·licituds fetes per ajuntaments que superaven el llindar mínim per a rebre les ajudes. Amb les subvencions es renovarà l’enllumenat dels polígons amb energies renovables, se’n millorarà la senyalització i s’hi implantaran fibra òptica i depuradores, entre d’altres accions.

Les subvencions representen al voltant del 17% del pressupost d’lvace, que aquest any ascendeix a 108,9 milions d’euros, i estan concentrades en parcs industrials de set comarques: Els Ports, Alt Maestrat, Baix Maestrat, Baix Vinalopó, la Safor, la Vall d’Albaida, el Comtat, l’Alcoià i el Baix Vinalopó. Per àrees, les comarques centrals concentren 12,1 milions d’euros; la Safor, 2,9 milions; el Baix Vinalopó, 2,2 milions, i Els Ports i l’Alt i el Baix Maestrat, 2 milions d’euros.

Les ajudes arribaran a la resta de comarques el 2018 i 2019

La tria d’aquestes comarques per a iniciar l’ambiciós pla d’ajudes a polígons respon a tres criteris. En el cas d’Els Ports, pesa la voluntat d’evitar el despoblament, mentre que, en el cas de la Safor, l’argument és el volum de la indústria en relació amb el producte interior brut. Per la seua banda, a les comarques centrals s’ha tingut en compte la potent tradició industrial del teixit productiu i al Baix Vinalopó s’ha valorat que es tracta d’una zona on “no hi ha hagut ni un euro públic” per a millorar els polígons, segons expliquen fonts d’Economia al Diari La Veu.

Els polígons industrials de la resta del territori podran acollir-se a les convocatòries de subvencions previstes per al 2018 i 2019. A parer del conseller d’Economia, Rafa Climent, les ajudes han de servir per a “dinamitzar i qualificar” els polígons empresarials valencians. “Les àrees empresarials han d’estar preparades per a atendre l’empresariat actual, però també han de ser un focus d’atracció per a uns altres inversors”, va afirmar.

Pla especial per a la indústria

Les ajudes, que s’hauran de materialitzar en projectes abans que acabe l’any natural, formen part del Pla Especial per a la Indústria de la Comunitat Valenciana, que es completa amb la llei d’àrees empresarials, en fase de revisió de l’avantprojecte; el mapa d’àrees empresarials; les ajudes per a la internacionalització, i el pla estratègic de la indústria, elaborat per la Universitat de València i que es presentarà el proper 19 de juny.

Comparteix

Icona de pantalla completa