Diari La Veu del País Valencià
Sanitat sanciona una infermera que va increpar una usuària per parlar en valencià

El Departament de Salut de Xàtiva ha sancionat una infermera de l’ambulatori de Castelló de la Ribera acusada de protagonitzar un cas de discriminació lingüística en retreure-li a una pacient la “mania” que té la gent d’aquesta localitat de parlar en valencià. La resolució de l’expedient disciplinari obert per la direcció del departament de salut corresponent ha acabat amb la imposició d’una sanció lleu de suspensió de sou i feina durant cinc dies.

Segons van confirmar ahir fonts de la conselleria de Salut Pública i Sanitat Universal, el cas publicat per Diari La Veu va originar l’obertura d’un expedient que ha acabat amb una sanció que encara no ha estat complida, atés que la treballadora està de baixa des que es va interposar la denúncia. Les mateixes fonts expliquen que el cas no ha arribat als serveis centrals de Conselleria i que ha sigut el mateix departament de Salut de què depén Castelló de la Ribera qui ha tramitat i resolt l’expedient.

Els fets es remunten al 13 de gener del 2017, quan la pacient Maria José Doménech va acudir al centre de salut per a rebre atenció. Segons va relatar, es va adreçar a la infermera en valencià i aquesta li va respondre que “no entenia el valencià”. Doménech li va explicar que “no sabia” dir-li el número de la targeta SIP en castellà i llavors, sempre segons el seu relat, la treballadora pública la va “increpar” retrent-li que la seua “obligació era saber el castellà”. “Em va dir que saber valencià no serveix per a res i que aprenguera anglés que en trauria més profit”, va denunciar Doménech. Segons el seu testimoni, la infermera va afegir de manera sarcàstica: “Quin costum teniu en aquest poble de parlar valencià”.

La usuària de la sanitat pública va interposar, després dels fets, una queixa per aquest cas de discriminació lingüística, on manifesta que aquest atac la va fer sentir “molt malament” i va “agreujar” la seua indisposició física. Per a Doménech, l’actitud de la infermera va suposar un “atac” al seu dret d’expressar-se en valencià.

Un cas a València

El passat divendres, una altra pacient de la sanitat pública va denunciar una situació semblant. En aquest cas, la denunciant, Marina Pellín, va relatar a aquest diari que, quan va telefonar al centre de salut del barri de Benimaclet (València) per a demanar cita prèvia, no la van voler atendre, tot al·legant que “no sabien parlar” valencià. La usuària afirmava que en tot moment es va adreçar a la seua interlocutora en valencià, sense cap entrebanc. Això no obstant, quan Marina va començar a donar-li els números de la targeta sanitària, la funcionària li va dir: “Me los vas a dar en castellano”.

La jove Pellín explica que li va expressar a la funcionària que sols li dictaria els números en valencià, atés que coneixia els seus drets lingüístics. “Li vaig dir que tenia dret a expressar-me en la meua llengua pròpia i que si ella no podia atendre’m que em passara amb alguna altra persona que estiguera capacitada”, relata Marina. La resposta per part de la seua interlocutora, però, va ser que no hi havia ningú més, raó per la qual Marina va decidir que tornaria a telefonar més tard per a ser atesa en la llengua materna.

“Mai havia tingut cap problema en el centre de salut i és la primera vegada que em passa en un lloc públic, ja que, dissortadament, en entitats privades sí que he patit més casos de discriminació lingüística”, expressa Marina Pellín, qui ja ha presentat una queixa a una de les oficines del Prop de la Generalitat Valenciana. A més, té previst presentar un escrit davant del Síndic de Greuges. La jove es va adreçar a la Plataforma per la Llengua i a les oficines de Compromís per a conéixer els passos que ha de fer a l’hora de denunciar el seu cas.

Aquest cas de discriminació contra el valencià s’ha produït quan ja és vigent el decret sobre usos lingüístics de la Generalitat Valenciana, publicat el proppassat 23 de maig. El decret, entre altres coses, regula el dret de l’ús del valencià per part de la ciutadania quan es relaciona amb qualsevol organisme de la Generalitat Valenciana. Tal com explica Manuel Carceller, portaveu de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, “cap funcionari pot negar l’atenció a un pacient per parlar valencià, perquè el decret de la Generalitat regula especialment els usos administratius interns i del personal laboral amb la ciutadania”.

Comparteix

Icona de pantalla completa