Diari La Veu del País Valencià
Tercera Setmana encara un final exòtic amb circ acrobàtic, dansa ancestral i un concert per a gossos

El festival d’arts escèniques Tercera Setmana encara la recta final amb propostes exòtiques que auguren un final trepidant per a la que serà la seua segona edició. A més a més el festival ha tancat també aquesta setmana les jornades tècniques de treball, les denominades Connexions que han reunit a València diversos agents internacionals i de l’Estat, on s’han analitzat els treballs que es realitzen al voltant de les residències artístiques d’altres indrets. No obstant això, entre les sinergies compartides, s’han aconseguit acords de col·laboració entre festivals valencians i d’altres àmbits territorials i s’han tancat acords perquè diferents companyies porten les seues propostes a altres esdeveniments, segons explica a aquest diari el director artístic del certamen, Salva Bolta.

Tercera Setmana va començar el passat 8 de juny amb una resposta del públic “sorprenent”, afirma el director artístic del festival. Durant quatre dies, l’esdeveniment d’arts escèniques va oferir programació de manera simultània a València, Castelló de la Plana i Alacant –un dels objectius és ampliar els dies d’activitat simultània per a properes edicions– i a partir del dia 12 l’acció es va centrar a la ciutat del Túria, on la gran majoria de les sales van penjar el cartell d’entrades exhaurides. Fins i tot, “hi ha hagut espectacles on la gent es quedà sense poder entrar”, apunta Bolta, qui pronostica que aquesta segona edició superarà amb escreix el percentatge d’ocupació en sales, un fet que consolida el festival i que “demostra que el públic l’ha fet seu i té interés en ell”, afegeix.

Vincles dels mallorquins de Circ Bover. / CIRC BOVER

Queden encara quatre dies de festival en què, a banda de les obres d’autoria valenciana, destaquen la proposta de circ acrobàtic Vincle, dels mallorquins Circ Bover; la dansa amb recursos tecnològics, com és el cas de Hakanaï, dels francesos Adrien M & Claire B; a més de la que beu directament de la cultura basca, com la triplement premiada en els darrers Premis Max, Oskara, de la companyia Kukai Dantsa. Per a l’últim dia, entre les propostes “més cridaneres”, com les defineix Salva Bolta, destaca la Fantasia Canina, un concert per a gossos creat per Jesús Salvador ‘Chapi’ amb la col·laboració de l’Ensemble d’Arts.

Producció autòctona i Max

Des de Barcelona, Joan Estrader porta a Las Naves, aquest dijous, Un leñador no es un diseñador. El mateix dia, la plaça del Patriarca s’omplirà d’acròbates del Circ Bover que l’any passat van convéncer els prestigiosos premis FETEN perquè els atorgaren el reconeixement a millor espectacle de carrer pel seu muntatge: Vincles on mostren com es fa el circ contemporani. Al Teatre Principal es podrà veure el retorn de Pablo Messiez al Tercera Setmana, aquesta vegada amb el text –que també fou finalista dels passats Max– de Todo el tiempo del mundo de la cia. Buxman Producciones & Kamikaze Producciones.

La capilla de los niños de Javier Sahuquillo recupera del passat els assassinats de les xiquetes d’Alcàsser. / ESCAPARATEVISUAL

Divendres, 16 de juny, la ciutat acollirà dos produccions valencianes contundents amb autories capdavanteres que no deixen indiferent ningú com són Les solidàries, de la companyia A tiro hecho, amb text de Patrícia Pardo i direcció de Carla Chillida, que es podrà veure a l’Espai Inestable. Al Teatre Rialto, Perros Daneses porta l’estrena absoluta del text de Javier Sahuquillo, La capilla de los niños. A La Nau de la Universitat de València es podrà veure la proposta de dansa dels francesos Adrien M & Claire B, que amb el seu Hakanaï combinen recursos audiovisuals amb la coreografia. A més a més, la instal·lació performativa es pot visitar una vegada haja finalitzat l’espectacle.

Oskara, de Kukai Dantsa, és sens dubte el plat fort per al penúltim dia de festival. El Teatre Principal acull l’espectacle de dansa que barreja allò contemporani amb la tradició basca que va aconseguir tres Premis Max al Palau de les Arts fa tan sols unes setmanes. El Teatre Micalet serà l’escenari sobre el qual els manacorins de Produccions de Ferro representaran Acorar, tot un viatge al cor de Mallorca. Al Mesó de Morella es podrà veure Mesa para dos dels catalans de coLABse, una proposta de teatre de carrer en què la gastronomia i les rialles tindran presència sobre la taula.

Hongaresos “poderosos” i gossos simfònics

Diumenge, últim dia de festival, el Tercera Setmana es reserva un final colpidor amb quatre propostes que van des de la bellesa d’allò terrible que conté Creepy Crawly, de la cia. Led Silhouette i dirigida per Jon López, que es podrà veure al Centre del Carme, fins al colofó final, a la plaça de l’Ajuntament, que anirà a càrrec de la companyia Puja! i del seu peculiar Quixote.

Pel mig queda una de les propostes del festival més poc convencionals, com és la Fantasia Canina de Jesús Salvador ‘Chapi’ i l’Ensemble d’Arts que es podrà gaudir al Jardins del Palau de la Música, mentre que el Teatre el Musical acollirà una de les propostes internacionals del festival més “poderoses”, afirma Salva Bolta, ja que “amb un treball impressionant” la companyia hongaresa Hodworks porta fins al Cabanyal Conditions of being a mortal.

Comparteix

Icona de pantalla completa