Diari La Veu del País Valencià
PSPV, Compromís i Podem rebutgen crear una comissió d’investigació sobre els centres de menors

Les Corts han rebutjat aquest dijous crear una comissió especial d’investigació sobre la gestió dels centres de menors al País Valencià. PSPV, Compromís i Podem han votat en contra de la proposta del PP –amb el suport de Ciutadans–, que demanava analitzar la crisi en la gestió dels centres públics, especialment en el centre de Montolivet de València.

La diputada del PP María José Català ha defensat l’engegada d’una comissió d’investigació per a conèixer si existeixen “responsabilitats polítiques”, sobretot per part de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, sobre la gestió dels centres de menors de titularitat pública i sobre els suposats casos d’abusos i corrupció de menors relacionats amb residents en aquesta instal·lació. “És vital el control de les Corts i que se sàpiga si el Consell ha fallat als menors”, ha destacat Catalá, qui ha retret que, en el parlament valencià, totes les comissions obertes se centren en la gestió de l’anterior govern del PP i no de l’actual. “És que el govern actual no pot ser controlat?”, s’ha preguntat.

Sobre aquest tema, la diputada de Compromís Marián Campello ha indicat que si els ‘populars’ no hagueren “fet tantes mangarrufes, no hi hauria tant a investigar”, al mateix temps que ha recordat que, dimecres, les Corts van aprovar incloure els grups parlamentaris i les associacions per la infància en la Mesa de Treball de la Conselleria per a analitzar els fets succeïts als centres de menors, una proposta a la qual els ‘populars’ van votar en contra.

Marián Campello (Compromís) “Si el PP no haguera fet tantes mangarrufes, no hi hauria tant a investigar”

“El seu problema amb la proposta d’ahir era la paraula ‘treball’ i el seu fetitxe hui és la paraula ‘comissió’, és a dir, ‘micros'”, ha retret la parlamentària de la coalició, qui ha apuntat, a més, que en cas d’aprovar-se la proposta del PP d’una comissió de recerca sobre els centres de menors, altres comissions que queden pendents, com la que investigarà el finançament del PP o el cas Taula, quedaran posposades.

Sandra Mínguez (Podem) als diputats del PP: “Vostès fan un ús partidista de la situació dels més desprotegits, els menors”

Per la seua banda, la parlamentària de Podem Sandra Mínguez ha retret al PP que, durant els seus anys de govern, van arribar a tindre fins a 120 menors a Montolivet, que no van realitzar inspeccions al centre des del 2008, que van donar de baixa als menors si s’escapolien de les instal·lacions i que els van medicar sense el seu consentiment. “Vostès fan un ús partidista de la situació dels més desprotegits, els menors”, ha destacat Mínguez, qui ha acusat el PP de voler retardar comissions que incumbeixen la seua gestió en el passat perquè no “isca a la llum”, a la qual cosa Catalá ha respost que Podem “navega entre no tindre moltes discrepàncies amb el Consell del Botànic i fer una labor d’oposició”, per la qual cosa estan “emmordassats” a l’hora de votar a favor sobre la creació de la comissió.

Concha Andrés (PSPV): “L’anterior Govern autonòmic del PP no va aprovar cap de les 164 peticions de comissions d’investigació que es van sol·licitar en l’anterior legislatura”

Des del PSPV, Concha Andrés ha defensat davant Catalá que si encara hi ha xiquets de 3 i 6 anys que estan en centres, una qüestió que impedeix la normativa, és perquè “no es troba una família adequada per a ells”, al mateix temps que li ha retret que el Govern autonòmic de què la diputada del PP formava part no aprovara cap de les 164 peticions de comissions d’investigació que es van sol·licitar en l’anterior legislatura. A més, ha defensat que la Mesa de Treball de la Conselleria és “l’instrument més adequat” per a estudiar i analitzar les qüestions vinculades als centres de menors, davant la qual cosa Catalá ha retret als socialistes que voten en contra de comissions que no els interessen, com ara la proposta pel PP sobre Carns de Morella o centres de menors.

Des de Ciutadans, el diputat Antonio Subiela ha apuntat que el seu grup dóna suport a la creació de la comissió per a esclarir aspectes com “per què centres com el de Montolivet estan en condicions tan deplorables”. “Açò no es genera en dos anys, és part de l’herència rebuda”, ha asseverat el parlamentari, qui també ha criticat que el Consell actual “haja tardat aquest temps a adonar-se dels problemes d’insalubritat”. Així mateix, ha considerat “preocupant” que la Generalitat “veja més greu un cas d’abusos sexuals que un de prostitució” perquè “un ha sigut en la privada –en referència als presumptes fets ocorreguts en el centre de Sogorb, gestionat per una congregació– i un altre en un centre públic –en referència a Montolivet”. “Només falta dictaminar el requisit lingüístic per a determinar la prioritat”, ha ironitzat.

Comparteix

Icona de pantalla completa