Diari La Veu del País Valencià
El Magnànim demana temps per a pensar què passa amb els premis en valenciàr

Què passa amb els autors joves que escriuen en llengua pròpia? Aquesta és la qüestió que es plantegen en la Institució Alfons el Magnànim (IAM). Davant el baix nombre d’escriptors menors de 31 anys que opten als guardons literaris que atorga l’IAM, cal fer un pensament de la situació, reconeix a aquest diari Vicent Flor, director de l’IAM. Ahir es van obrir les pliques de les obres guanyadores dels premis València i València Nova que organitza l’ens i mentre que el nombre d’originals escrits en castellà pujava respecte al 2016, les obres escrites en valencià tenen encara poca participació.

Tot i això, hi ha una dada que porta al sociòleg a mostrar-se “moderadament satisfet”, com és el descens de premis València Nova declarats deserts respecte a l’any 2016. Enguany només el premi València Nova de Narrativa en valencià s’ha quedat desert front als tres que quedaren sense guanyador el 2016. També és positiu el nombre d’assaigs presentats: quatre, una xifra que sí que dóna per a “estar molt contents”, diu Flor.

Per al premi de poesia en castellà s’han rebut 32 originals, catorze més que el 2016; per contra, al mateix premi en valencià només han optat cinc poemaris, un menys que l’edició anterior. La narrativa continua sent complicada per als premis escrits en la llengua del Magnànim: mentre que en castellà n’han optat nou, quatre originals més que l’any passat, en valencià només se n’ha presentat un. Com també va passar en 2016 aquest premi ha quedat desert. Tractant de fer lectures positives Flor destaca la qualitat dels quatre assajos presentats.

Per què costa tant que els autors novells que escriuen en valencià es presenten a uns premis com aquests? / DIARI LA VEU

“La narrativa està costant un poc i, per això, mirarem de fer una reflexió”, apunta Flor. La creació dels premis València Nova per a autors menors de 31 anys pretén buscar noves veus, al remat, donar un bagatge de publicacions a escriptors novells. A més a més, l’aparició del premi d’assaig, que es publica en valencià en detriment de la narrativa en castellà que hi havia abans de l’arribada de Flor, respon a una aposta estratègica de la Institució pels joves i per la llengua pròpia.

Per què costa tant que els autors novells que escriuen en valencià es presenten a uns premis com aquests? El director del Magnànim no sap exactament què està passant ara per ara amb la participació. Per això, s’obri des d’ara mateix un període de reflexió i pensament que traslladaran també a les editorials per a tractar d’arribar a possibles conclusions.

Flor considera diverses hipòtesis: en primer lloc, potser al País Valencià hi ha molts premis literaris i els joves escriptors prefereixen presentar els seus originals a guardons “sèniors”; en segon lloc, potser ha faltat més difusió de la convocatòria dels premis, una mancança que també va assenyalar aquest dijous passat una membre del jurat de Narrativa; i, finalment, cap la possibilitat que estiga produint-se un cicle amb un estancament creatiu. Davant d’això, referma: “Ara toca fer una reflexió per a veure què passa.”

Nou programa de màrqueting

La passada Fira del Llibre de València, l’IAM va comptar amb un estand propi on mostrava les seues novetats, col·leccions i revistes. El nou programa de màrqueting va començar a donar fruits prou ràpidament, ja que l’ens va aconseguir incrementar al voltant del 25% el nombre de vendes. Les dades, segons raona Vicent Flor, es deuen al nou enfocament del màrqueting –”que encara hem de millorar”, apunta– però també al fet que “ara publiquem llibres més interessants”.

Abans del canvi polític, les novetats editorials del Magnànim “no es presentaven”. Ara, com a mínim, s’ha de fer una presentació. L’àmbit de presència no es limita a la demarcació de València, zona natural si atenem a l’administració de què depén l’IAM, sinó que el Magnànim, per primera vegada, ha dut les seues publicacions a la Fira del Llibre de Madrid i tracta de tindre, a poc a poc, més presència en els mitjans de comunicació. Actualment, el Magnànim forma part de la Unió d’Editorials Universitàries Espanyoles.

Com a novetat, afegeix Flor, prompte es posarà en marxa en la web un accés directe a tot el fons del Magnànim i, pròximament, serà possible la compra en línia des de la mateixa plana.

Comparteix

Icona de pantalla completa