Diari La Veu del País Valencià
Consell Jurídic Consultiu: ‘El valencià és el que l’AVL diga que és’
RedactaVeu / Europa Press / València

Així, per a determinar la denominació de la llengua “cal conjugar el que diu l’Estatut, el que diu la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i el que diu la llei de l’AVL; aquest és el conjunt normatiu que cal tenir en compte”, ha apuntat.

Garrido s’ha pronunciat d’aquesta manera després de finalitzar la intervenció de l’alcalde de Castelló en el Fórum Europa, on ha assistit com convidat, a preguntes dels mitjans sobre si el Consell ha encarregat un informe al CJC en relació a la polèmica per la definició de valencià que la Acadèmia realitza en el ‘Diccionari Normatiu Valencià’ i que ha rebut les crítiques de dirigents del PP.

Garrido ha manifestat que es tracta d’una polèmica sobre la qual no opina, perquè el CJC emet dictàmens en termes jurídics i “el dictamen es farà en termes de legalitat estricta”. “No anem a ficar-nos en altres coses que no competeixen”, ha advertit.

“No opine. El CJC emet dictàmens sobre allò que li demanen i ho fa conformement a dret” i, “sobre l’oportunitat de demanar dictamen, no ho valore, però el CJC no rebutja dictàmens mai”. De fet, “demanen un dictamen i ho fem”, ha remarcat.

“El sofre diferent al titani”

A més, ha assenyalat que no sap en què va a consistir la consulta, encara que no creu que li pregunten “si el sofre és diferent que el titani”.

Preguntat llavors per si el dictamen tractaria sobre la polèmica de la definició del valencià, Garrido ha assenyalat que l’AVL està configurada legalment com una entitat normativa i consultiva, per la qual cosa el valencià “és el que l’AVL diga que és, perquè té la competència de determinar la normativa de l’idioma valencià”.

“El contingut, les normes del valencià, per disposició legal són les que l’AVL diga que són perquè per això es va crear”, ha sentenciat.

En relació a aquest assumpte, el president del CJC ha recordat que aquesta institució ja va emetre un dictamen a petició de l’AVL sobre l’entitat del valencià. Aquest informe, ha assenyalat, tractava de les funcions de l’AVL.

Pel que fa a la petició del nou informe, Vicente Garrido ha explicat que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, no li ha demanat que realitze cap estudi sobre aquest tema i que s’ha assabentat per la premsa.

Comparteix

Icona de pantalla completa