Diari La Veu del País Valencià
Pedro Sánchez proposarà Ábalos com a secretari d’Organització del PSOE

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, proposarà al diputat José Luis Ábalos com a secretari d’Organització en el 39é Congrés Federal d’aquest cap de setmana, en el qual el líder socialista compta amb una majoria de delegats afins per a traure endavant les seues propostes.

La diputada asturiana Adriana Lastra, fidel col·laboradora de Pedro Sánchez, serà proposada com a vicesecretària general del partit. Lastra va ser una de les artífexs de la campanya de les primàries que va portar de nou Sánchez a Ferraz i s’incorporaria així a la nova Executiva Federal, segons han informat a Europa Press fonts socialistes.

Pedro Sánchez ha proposat, com a secretari d’Organització i mà dreta del líder socialista, el valencià José Luis Ábalos, que va liderar al costat de Lastra la campanya de primàries. En els últims dies havia sonat com a possible portaveu parlamentari, encara que finalment el secretari general ha optat per oferir-li el lloc de secretari d’Organització.

Aquests últims noms s’uneixen, així, a la desena de càrrecs ja coneguts per a la nova Executiva, amb l’exministra de Medi ambient Cristina Narbona com a presidenta del partit i l’exlehendakari basc Patxi López com a secretari de Política Federal.

L’alcalde de Valladolid, Óscar Puente, serà el portaveu del partit, que és normalment la figura que compareix davant els mitjans de comunicació per a informar del parlat en les reunions de l’Executiva.

La quota andalusa de moment la copen l’exministra de Cultura Carmen Calvo com a secretària d’Igualtat i Alfonso Rodríguez Gómez de Celis –un dels responsables de la campanya de Sánchez per a les primàries– com a secretari de Política Institucional i Administracions Públiques.

Entre els últims noms a conèixer-se estan els de l’exalcalde de Sant Sebastià i diputat Odón Elorza, que s’encarregarà de Transparència i Democràcia Participativa; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i dirigent del PSC Nuria Parlón, que ocuparà la secretaria de Cohesió Social i Integració, i Francisco Polo, exdirector de Change.org, com a responsable de l’àrea d’Emprenedoria, Ciència i Innovació.

A ells s’uneix l’exministra d’Habitatge en el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, Beatriz Corredor, com a encarregada de l’àrea d’Ordenació del Territori i Polítiques d’Habitatge i l’exdirigent d’UGT Toni Ferrer com a secretari d’Ocupació.

Altres persones que probablement estaran en l’Executiva de Sánchez, però que encara no s’ha anunciat amb quines responsabilitats, són Susana Sumelzo, el sociòleg José Félix Tezanos i l’economista Manuel Escudero –coordinadors del programa amb el qual Sánchez es va presentar a les primàries–; l’advocat Andrés Perelló, i el secretari d’Organització del PSOE navarrés, Santos Cerdán.

Sánchez s’ha compromés a conformar una Executiva sense barons. Al president extremeny, Guillermo Fernández-Encalla, l’ha triat per a presidir, en substitució de Susana Díaz, el Consell de Política Federal, òrgan del partit que avalua les polítiques del PSOE que afecten la cohesió territorial i les relacions entre les comunitats autònomes i entre aquestes i l’Estat.

Comparteix

Icona de pantalla completa