Diari La Veu del País Valencià
Cinema Jove contra Wonder Womanr

Tan sols set dies abans que comence la 32a edició de Cinema Jove a la ciutat de València, una de les més poderoses productores de cine nord-americanes –les conegudes majors– estrenarà, a bona part de les sales del territori, un remake protagonitzat per Dwayne ‘The Rock’ Johnson, Davide Hasselhoff i Pamela Anderson. El 23 de juny, dia que se celebrarà la gala inaugural del festival valencià al Teatre Principal de València, moltes de les pantalles projectaran Wonder Woman, un film dirigit per Patty Jenkins en què Gal Gadot interpreta el paper de la superheroïna invencible i l’actriu espanyola Elena Anaya, el de l’antagonista, la Doctora Verí.

L’èxit del cine ianqui –bàsicament comercial– entre el jovent és difícil de combatre amb arguments qualitatius com un bon guió, un bon elenc, una bona banda sonora original o una bona fotografia. Cal, però, una educació audiovisual per a discernir entre el bé i el mal. Si més no, entre l’oci i la cultura. En aquesta línia sembla que vol caminar el Festival Internacional de Cine de València. Cinema Jove no necessita allunyar-se de la influència dels poderosos estudis nord-americans, de fet, el festival començarà projectant per primera vegada una pel·lícula d’animació com Animal Crackers, feta a Hollywood però creada al Polígon Tecnològic de Paterna, amb codirecció de Jaime Maestro, Scott Sava i Tony Bancroft.

“Necessitem que les majors nord-americanes no imposen a les sales comercials totes les pel·lícules del paquet de distribució que tenen, sinó que negocien pel·lícula per pel·lícula”, explica Carlos Madrid, el director del festival. Seria un baló d’oxigen perquè les pel·lícules que estan als festivals i que han aconseguit molta rellevància crítica siguen més valorades pel públic. “Tindrien l’espai per a projectar-se que ara no tenen”, es lamenta Madrid.

Els universitaris podran començar les vacances en Cinema Jove. / DANIEL GARCÍA-SALA

Aquest divendres, el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, Vicent Marzà va remarcar durant la presentació del festival la “importància” que tenen els canvis introduïts en Cinema Jove, principalment per a “anar on estan els públics” i “captar-los”. En el cas dels joves, per tal de seduir-los, el certamen ha retardat l’inici una setmana, a l’última de juny, tot coincidint amb la fi dels exàmens universitaris perquè així “puguen vindre i començar les vacances en Cinema Jove”, va afegir Carlos Madrid.

El festival compta amb una secció oficial de llargmetratges i curtmetratges, una secció de Websèries i una Trobada d’Audiovisual de Joves que tindrà a Gabi Ochoa i Emilio Martín com a mentors. Els professionals del sector audiovisual valencià i els joves són els elegits per la nova direcció i la conselleria per a fer front a Wonder Woman.

Madrid: “Les seccions Art & The City i 30 anys d’Erasmus estan dedicades inequívocament a un públic jove”. / DANIEL GARCÍA-SALA

Dins de la secció oficial dels llargs a concurs, Madrid destaca Satan Said Dance de la directora polonesa Kasia Roslaniec, qui ja va guanyar Cinema Jove fa uns anys. Una de les claus del film polonés és la picada d’ull a la tecnologia que fan servir els joves, “és una pel·lícula gravada com si foren vídeos d’Instagram, que podrien estar posats en qualsevol ordre i tracta sobre la desorientació d’una jove tant amb el llibre que ha escrit com amb la seua vida”, destaca el director del festival.

Fins a sis cicles tindran lloc a les diferents seus del festival, la majoria dels quals busquen connectar amb els qui no han sobrepassat la trentena. “Les seccions Art & The City i 30 anys d’Erasmus estan dedicades inequívocament a un públic jove que es veurà reflectit en elles”, com també en bona part de les pel·lícules de la secció oficial de llargmetratges, curtmetratges i websèries. “Les websèries sobretot, perquè és una nova forma de mirar cinema i sèries que està de moda i Cinema Jove no vol ser aliè a elles”, afegeix.

Música i cinema

La secció anomenada ‘El jove’, tracta de fer una revisió de les obres primerenques de directors madurs. Enguany se centra en el director David Lynch, conegut per ser un dels creadors de la sèrie Twin Peaks. Cinema Jove projectarà llargs i curts del nord-americà com Cabeza borradora, El hombre elefante, Dune, Terciopelo azul i el migmetratge The Gransmother que comptarà amb la música en directe que farà el grup alcoià de música electrònica We Are Not Brothers.

El festival farà conviure el cine amb la música en altres ocasions. Dins de les projeccions especials es podrà veure Análisis de sangre azul de Gabriel Velázquez i Blanca Torres, un film modern que aplica els mecanismes del cinema mut; és per això que la projecció tindrà la música en viu del discjòquei H4L 9000.

En la gala de clausura es projectarà la pel·lícula de Laura Schoroeder, Barrage. / DANIEL GARCÍA-SALA

L’extensa programació contempla un espai per a films que tenen les dones com a denominador comú com són Brava de Roser Aguilar i Muna de Santiago Zannou. A més a més, amb col·laboració de la Diputació de València s’està treballant per a tancar una ruta per quatre o cinc poblacions de la demarcació per a projectar el palmarés d’aquesta edició.

En la gala de clausura, de la qual encara no s’han donat tots els detalls, es podrà veure el film luxemburgués Barrage, dirigit per Laura Schroeder i protagonitzat per Lolita Chammah i Themis Pauwels.

Taules redones, xarrades, anàlisis, networkings i posades en comú completaran un festival que tracta d’iniciar una nova etapa on l’audiovisual valencià no estiga encasellat en un gueto, segons va explicar Carlos Madrid, sinó que “amb normalitat” competisca i s’exhibisca entre les propostes que arriben d’altres llocs, va destacar el conseller Marzà.

Comparteix

Icona de pantalla completa