Diari La Veu del País Valencià
PSPV, Compromís i Podem demanen al govern espanyol regular el consum de cànnabis terapèutic

Els grups parlamentaris de Podem, Compromís i PSPV han presentat aquest divendres una proposició no de llei conjunta sobre la necessitat de regular el consum del cànnabis al territori valencià amb plantejaments científics i socials ajustats a la legislació més avançada sobre la matèria.

Amb aquesta iniciativa, a banda de demanar al govern espanyol “que modifique i flexibilitze la legislació”, també es proposa la creació d’una comissió especial a les Corts per a estudiar a nivell jurídic i tècnic com garantir l’accés dels usuaris a la marihuana terapèutica amb un seguiment mèdic i el dret de l’usuari a cultivar-la per al seu propi consum. També se sol·licita que es fomente l’estudi, a nivell científic, de les propietats terapèutiques del cànnabis.

“Tot açò s’ha de fer –segons s’indica en la PNL– facilitant, en aquesta comissió, la participació dels col·lectius socials implicats, metges, psicòlegs i treballadors socials especialitzats, els representants de les associacions d’usuaris de cànnabis i els col·lectius de persones amb malalties per a les quals siga recomanable l’ús del cànnabis, per a la malaltia o per a mitigar els efectes dels tractaments més invasius”.

Montiel (Podem): “Fem un pas endavant en termes de salut i en termes de llibertat”

Per al síndic de Podem, Antonio Montiel, “normalitzem una realitat en reconéixer les possibilitats del cànnabis”, alhora que “fem un pas endavant en termes de salut i en termes de llibertat”. Per a Montiel, és “molt important” que altres grups –en referència a Compromís i PSPV– avalen aquesta proposició no de llei, la qual considera fonamental “perquè canvie la concepció de l’ús del cànnabis a nivell estatal”. “Esperem que aquest exemple arrele a l’estat espanyol”, ha augurat Montiel.

Nadal (Compromís): “Es important abordar la situació de molts malalts que veuen una eixida terapèutica en el cànnabis a les malalties que pateixen”

Per la seua banda, el diputat de Compromís a les Corts, Josep Nadal, ha assenyalat la seua satisfacció per haver arribat a aquest principi d’acord que servirà per a posar damunt la taula un tema que encara no s’havia tractat al parlament valencià atés que, segons ha indicat, “és important abordar la situació de molts malalts que veuen una eixida terapèutica en el cànnabis a les malalties que pateixen”.

Imatge corresponent a la presentació de la proposta en el registre de les Corts. PSPV / COMPROMÍS / PODEM

En aquest sentit, el síndic del PSPV-PSOE, Manolo Mata, ha reiterat que continuen en la línia defensada per importants institucions com l’ONU, intel·lectuals i juristes com Baltasar Garzón, que advoquen per revisar el marc legal de l’ús terapèutic del cànnabis. Mata ha apostat per “fer un pas més enllà i, fins i tot, per revisar l’ús recreatiu per a evitar que existisquen grans màfies que continuen enriquint-se amb aquesta qüestió”.

Mata (PSPV): “Cal fer un pas més enllà i revisar l’ús recreatiu per a evitar que existisquen grans màfies que continuen enriquint-se amb aquesta qüestió”

Segons el portaveu socialista, cal treballar per un ús responsable “perquè estem davant d’un factor econòmic més”. Finalment, ha recordat que a l’estat espanyol ja existeixen cinquanta municipis que advoquen per aquesta qüestió, que el parlament espanyol ha creat una comissió d’estudi i que en el plànol internacional “existeix una aposta decidida perquè el consum de cànnabis estiga regulat, ordenat i legalitzat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa