Diari La Veu del País Valencià
La davallada de subvencions llasta els comptes de Fevectar

La Federació Valenciana d’Empreses Cooperatives de Treball Associat (Fevecta) va patir en 2016 una brusca caiguda de les subvencions de la Generalitat Valenciana que va desquadrar el seu resultat pressupostari. L’entitat va perdre 120.641 euros, uns números rojos que atribueix directament a retards en la concessió de subvencions públiques.

“El desfasament no s’hauria produït si l’Administració haguera aprovat les ajudes que tenia compromeses amb nosaltres en temps i forma”, va explicar aquest divendres el president de la federació, Emilio Sampedro, durant l’assemblea general de l’entitat en què va ser revalidat el càrrec.

Fevecta tenia previst ingressar 200.000 euros en ajudes a la formació, però només en va rebre prop de 13.000 per aquesta via. Sampedro va atribuir el desfasament al fet que la Conselleria d’Economia no va tramitar a temps les ajudes a entitats com Fevecta. “El conseller ens va prometre que ho anava a intentar; no ho va aconseguir”, va explicar, i va afegir que la línia d’ajudes s’executarà en 2017.

Fonts de la Conselleria d’Economia justifiquen el retard en l’aplicació de la Llei d’Hisenda Pública, aprovada en 2015 pel Consell d’Alberto Fabra, que va entrar en vigor en 2016 i va obligar totes les conselleries a fer una ordre de base per a convocar totes les subvencions. “Vam prioritzar les ajudes a les persones i després vam tramitar les ajudes a entitats”, indiquen les mateixes fonts, que destaquen que enguany el procés és més àgil perquè les línies de subvencions es poden convocar directament.

La davallada de les subvencions no estava prevista en el pressupost de l’entitat, que agrupa 520 cooperatives valencianes, entre les quals hi ha empreses de grandària mitjana com ara Florida Universitària o Caixa Popular. En total, l’any passat Fevecta va rebre de la Generalitat 52.126 euros, la tercera part que l’any anterior, quan va percebre 144.018 euros. La caiguda d’ingressos públics va començar en 2010, quan Fevecta va rebre 350.000 euros, i es va alleujar en els anys següents.

En 2011 l’entitat va percebre 237.000 euros, quantia que es va enfonsar fins als 169.106 euros de 2012 i els 138.797 euros de 2013. Només hi ha un exercici amb una aportació similar a la de l’any passat, 2014, quan Fevecta va ingressar 70.856 euros de l’administració valenciana.

Una esmena de Podem garanteix els ingressos de 2017

La federació de cooperatives encara 2017 amb més tranquil·litat, atés que espera ingressar 220.000 euros procedents de la Generalitat. En aquest sentit, Sampedro va agrair al diputat de Podem Josep Almeria que presentara una esmena a les Corts per a aprovar una línia nominativa de 200.000 euros per a finançar Fevecta.

L’entitat, que enguany fa 30 anys, realitza activitats d’assessorament jurídic i econòmic a cooperatives, a més de facilitar formació. Fevecta va integrar l’any passat 93 noves cooperatives, que en el primer any gaudeixen d’una exempció de quota.

La inauguració de l’assemblea va anar a càrrec de la secretària autonòmica d’Economia, Blanca Marín, i a l’acte van assistir el president del PP de la Província de València, Vicente Betoret; el diputat de Compromís, Fran Ferri; la coordinadora nacional del Bloc, Àgueda Micó, i el diputat de Podem Josep Almería.

Comparteix

Icona de pantalla completa