Diari La Veu del País Valencià
Puig respecta l’executiva de Sánchez, però recalca: Jo sempre integre\r

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha expressat aquest diumenge el seu “respecte absolut” a la decisió del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en la composició de la nova executiva federal, si bé ha recalcat: “Cadascú té un model; jo sempre integre”.

En declaracions als mitjans de comunicació a la seua arribada al 39é Congrés del PSOE, Puig ha insistit, preguntat per si li hauria agradat més integració, que Sánchez “té tota la legitimitat per a fer l’equip que considere” i ha mostrat el seu “suport total” als 49 membres de l’executiva –entre els qual figuren sis valencians–, per a la confecció de la qual el líder socialista no va contactar amb ell. “Esperem que desenvolupe un treball polític a favor dels ciutadans”, ha manifestat després de remarcar que en un procés de primàries “cadascú ha de prendre la seua opció” i que “viure és prendre partit”.

En aquest sentit, Puig ha assegurat que n’ha pres “sempre” i que açò no va en contra del respecte a la voluntat dels militants. Com a exemple, ha recordat que va ser triat per a estar al capdavant del PSPV per primàries obertes i que sempre ha “intentat aprofundir en la democràcia”. “Ara, del que es tracta és de desenvolupar polítiques per a les persones, que és el que estem fent a la Comunitat Valenciana”, ha reivindicat.

Puig: “Viure és prendre partit i jo sempre n’he pres”

Qüestionat per la intenció de l’alcalde de Burjassot, Rafa García, de disputar-li el lideratge del PSPV –cosa que ja ha comunicat a la nova direcció nacional–, Puig ha advertit que “algú haurà d’explicar com es vol trencar açò, després de 22 anys, ara que estem en el millor moment del PSPV, de la seua història recent”, amb el Govern autonòmic i “amb més del 80 per cent” dels ajuntaments valencians. A més, ha parlat de la millora electoral que preveuen les enquestes per al 2019. “Haurà d’explicar-ho qui vulga fer-ho; jo no”, ha esgrimit.

A més, ha afirmat que algú haurà d’al·legar “si es promou un atac contra el secretari general del PSPV –ell mateix–, que per cert solament ha liderat un mandat”, ha afegit en tercera persona.

Sobre el seu mandat al capdavant dels socialistes valencians, Puig ha destacat que els ha fet passar “de l’oposició al govern, d’una situació de desunió del PSPV a la unió”. “Sempre he treballat per la cohesió interna i ningú pot dir que s’haja quedat al marge. Ha sigut tot el contrari: un lideratge absolutament inclusiu”, ha manifestat.

Respecte a si les disputes en el si del PSPV podrien afeblir el govern autonòmic amb Compromís, el cap del Consell ha assegurat que “hi ha una situació que és evident” i és que, al seu judici, “s’intenta afeblir el lideratge del president, i açò genera problemes”. En qualsevol cas, ha reiterat que l’Acord del Botànic “pensa únicament i exclusivament en els valencians i en com millorar la seua vida” i ha agraït el treball dels equips de les dues formacions, així com el suport de Podem.

Preguntat per la polèmica sorgida arran de la inclusió, per part del PSOE, del concepte plurinacionalitat en una esmena del conclave, Ximo Puig ha manifestat: “Pot anomenar-se plurinacional o d’una altra manera, però no és de nominalisme del que cal parlar, sinó de cercar una solució perquè hi haja un encaix de l’Estat autonòmic, que crec que ha de ser federal”, ha defensat, per a definir-se com “un federalista de tota la vida”. “Crec que aquest federalisme hauria d’aplicar-se també en el PSPV”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa