Diari La Veu del País Valencià
Renfe incorporarà 30 maquinistes per a ormalitzar el servei de Rodalies de Valènciar

Renfe ha anunciat la incorporació d’un total de 30 maquinistes, 23 dels quals operaran a partir del pròxim mes de juliol, per a “normalitzar” el servei de Rodalies al País Valencià, que en els últims mesos ha arribat a registrar fins a 15 cancel·lacions al dia, sobretot en els ferrocarrils que parteixen des de València.

Així ho ha anunciat aquest diumenge en una roda de premsa el director de Servei Públic-Viatgers de la xarxa estatal de trens, Manuel Pedrosa, qui ha reiterat les seues disculpes als viatgers afectats per les cancel·lacions derivades de la falta de maquinistes que s’ha viscut les últimes setmanes, al mateix temps que ha assegurat que estan “treballant perquè se solucione la situació a molt curt termini”. Amb aquests 30 nous maquinistes, Pedrosa ha subratllat que la xarxa de rodalies “no hauria de tindre més problemes” i que la situació podrà “solucionar-se en breu”. Així mateix, ha recalcat que en cas que siga necessari, podria haver-hi noves incorporacions.

El servei de ferrocarrils ha gestionat set incorporacions urgents, que se sumen a un procés d’ampliació de 23 maquinistes. Aquests agents de conducció es troben en l’actualitat en diferents etapes del procés de formació que es requereix per a adaptar-se als vehicles, a la xarxa i a les línies.

>

El directiu de Renfe ha explicat que les supressions de trens de rodalia al territori valencià han sigut el resultat d’un “cúmul de circumstàncies que han coincidit en el temps”. Entre aquestes, ha citat baixes per malaltia comuna i casos en els quals els empleats han sigut declarats com a no aptes per no superar els reconeixements psicotècnics “bastant estrictes” als quals s’han de sotmetre anualment. Les jubilacions també han provocat un descens del nombre de maquinistes disponibles i hi ha previstes 25 més.

Manuel Pedrosa ha concretat que s’ha produït un “repunt” d’aquestes circumstàncies, amb 29 treballadors menys entre baixes i no aptes –sobre una plantilla total de 186 persones– i una mitjana de sis maquinistes més de baixa que al juny de l’any passat. No obstant açò, ha precisat que una part d’aquests empleats es reincorporarà al treball. Aquesta situació ha afectat entre el 2 i el 3% del servei de Rodalies, que ha hagut de ser cancel·lat. Aquest mes de juny s’han suprimit prop de set trajectes diaris. La xifra més alta ha sigut de 15 cancel·lacions en una sola jornada.

Carles Mulet (Compromís): “S’ha estat jugant al límit sense incorporar noves altes i ha passat el que era previsible: que no existeixen suficients maquinistes per a cobrir el servei de Rodalies al País Valencià”

Davant el “caos” generat per la supressió continuada de trens de rodalia al País Valencià, el senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha registrat una bateria de preguntes parlamentàries des del Senat. Segons Mulet, “s’ha estat jugant al límit sense incorporar noves altes i ha passat el que era previsible: que no existeixen suficients maquinistes per a cobrir el servei i acaben suprimint-se trens i, de nou, castigant els usuaris”. Compromís exigeix la renovació de la plantilla de maquinistes i treballadors de RENFE i que s’abandone “la senda del maltractament al ferrocarril tradicional”.

En aquest sentit, segons el senador nacionalista, les línies de rodalia valencianes han patit un progressiu encariment, una pèrdua de freqüències i un major temps per recorregut. Tot açò, segons Mulet, “ve d’una idea clara de desmantellar el tren tradicional per a desviar tots els diners de Foment a un tren elitista i de gran impacte com l’AVE”.

Comparteix

Icona de pantalla completa