Diari La Veu del País Valencià
L’exsíndic major de Comptes nega irregularitats a Ciegsar

L’exsíndic major de Comptes, Rafael Vicente Queralt, ha afirmat que en els informes de fiscalització que va realitzar a l’empresa pública Ciegsa no va trobar “cap irregularitat greu ni responsabilitat comptable” i que els costos addicionals en les obres de col·legis detectats estan “tots recollits”, si bé alguns estan “insuficientment justificats”. A més, ha assenyalat que en algun informe “es parlava que el deute ascendia a 900 milions”, però que no recorda que hi haguera “els 1.000 milions redons en sobrecostos”.

Queralt, que ha participat en la comissió d’investigació a les Corts sobre la construcció de centres educatius mitjançant Ciegsa, ha explicat que no li agrada la paraula sobrecost i que si aquests modificats “no s’hagueren comptabilitzat, ho haurien dit perquè sí que seria greu”, mentre que “alguns es van comptabilitzar malament, i es va dir”. “Poden estar tranquils”, ha indicat als diputats.

En aquest sentit, ha insistit que els modificats de pressupost no li agraden, però que “estan comptabilitzats i adequadament suportats comptablement”, si bé “potser la seua justificació als expedients era insuficient”. L’exsíndic major de Comptes ha comentat que desconeix si els sobrecostos perseguien alguna finalitat política, en resposta a les acusacions de desviament de diners per corrupció presentada pel PSPV, atés que el deure de la Sindicatura era fer un control financer posterior, que es va fer de manera “exhaustiva” al llarg dels més de 500 fulls d’informes sobre Ciegsa.

Subcontractació “no procedent”

Queralt, que fa un any que està jubilat, ha apuntat que el conveni entre Ciegsa i la Conselleria d’Educació va ser “criticat amb contundència” per “subcontractació no procedent” en els informes de 2001, 2002 i 2003, en què es van incloure “4 o 5 matisacions”, si bé ha recordat que tot i “els defectes de tramitació” va esdevindre un conveni ferm i “va regir tota la vida de l’empresa”.

L’exsíndic també ha al·ludit a les “discrepàncies considerables” que va mantindre amb l’anterior Consell en entendre la Sindicatura que l’endeutament de Ciegsa havia de ser comptabilitzat com a deute de la Conselleria d’Educació i que “al final” el govern la va assumir com a “pròpia”.

A més, ha aclarit que en els seus informes va manifestar que Ciegsa es trobava en situació de dissolució pel seu volum de deute i que desconeix per què els polítics “no van fer cas”.

Comparteix

Icona de pantalla completa