Hisenda lamenta que Montoro ignore la petició d'un avançament de 410 milions per a proveïdors i despesa social

Clara Ferrando: "El Consell fa esforços perquè Madrid entenga que els diners sol·licitats són per a sufragar servicis públics"

La Conselleria d'Hisenda lamenta que el Ministeri d'Hisenda no haja atés fins ara la petició d'un avançament de 410 milions d'euros a càrrec de la liquidació del model de finançament corresponent a l'exercici de 2015, que el govern espanyol ha d'abonar en juliol i que en el cas del País Valencià ascendeix a 1.538 milions d'euros.

La sol·licitud la va cursar per escrit el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, el 31 de maig, i tenia l'objectiu d'atendre pagaments pendents per a proveïdors i en matèria de despesa social, a més d'abonar despeses generals com ara la paga extraordinària de juny, la farmàcia o els abonaments a la Seguretat Social i l'IRPF dels funcionaris.

Tot i això, el ministeri encara no ha resolt la petició, segons indica la conselleria en un comunicat en què denuncia que, durant l'etapa del Consell anterior, en alguns exercicis el govern espanyol van avançar fins i tot més del 100% de la liquidació, amb la qual cosa va caldre tornar l'excés en juliol. 

En aquest sentit, Soler ha reclamat reiteradament la "calendarització" de la liquidació durant el primer semestre de cada any, o almenys del 80% del total, de manera que les autonomies sàpiguen cada mes de quins recursos disposaran i puguen realitzar una planificació ordenada i raonable de la seua tresoreria.

Avançaments només fins al desbloqueig del FLA

El govern espanyol ha aprovat avançaments a la Generalitat per a cobrir venciments de deute durant els primers mesos de l'any, mentre mantenia bloquejat el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), segons denuncia Hisenda. Una vegada activat el FLA a finals de maig, el ministeri ha cancel·lat els avançaments.

A més, el ministeri no ha informat sobre quan preveu abonar a les comunitats el FLA extraordinari que ha de cobrir la desviació del dèficit en 2016 i que, en el cas valencià, suma 871 milions d'euros. "L'any passat el va tramitar a mitjan juny, dos setmanes abans de les generals del 26-J", indica la conselleria.

La secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, insta el ministeri a "acordar un repartiment ordenat a les comunitats de tots els recursos públics perquè el sistema actual fa mal als proveïdors, que pateixen més retards dels que calen". A més, assenyala que el Consell està "fent esforços" perquè des de Madrid s'entenga que els diners sol·licitats per la Generalitat són "per a sufragar els servicis públics".

Ferrando considera que "no és just" que les comunitats hagen de "pregar" els diners de la liquidació del model de finançament. "Si els demanem un avançament d'eixos diners és perquè la nostra tresoreria els necessita", destaca. Al seu parer, "el govern de Mariano Rajoy utilitza el FLA com un xantatge continuat als valencians". 

"Des de Madrid decideixen quan i quants diners ens arriben per a fer front a pagaments compromesos i darrere d'eixe maltractament a la Comunitat Valenciana hi ha un maltractament a milers d'autònoms i xicotets empresaris de la Generalitat que no saben quan cobraran les seues factures".

Comentaris

T H
6.

Cuando no hay una explicación racional, y no hay justicia, en los presupuestos generales del Estado, fomentan el nacionalismo. 2000 millones de euros para una autonomía, o euros para el transporte metropolitano de Valencia.

  • 0
  • 0
G G
5.

Y, viendo lo que han invertido en el transporte público de la ciudad de Valencia, 0 euros, nada, y los partidos políticos que se han opuesto, Madrid, Barcelona, Málaga, sí que van a recibir millones, en su transporte público, Valencia no , ¿por qué..

  • 3
  • 0
G G
4.
Estamos así desde 1707, es la realidad, constituyeron el Reino de España, pero, se quedaron a medias, con muchas incoherencias, el antiguo País Vasco siguió con sus fueros medievales, la villa de Madrid, recibió un regalo, lo que sería el origen de la Biblioteca Nacional, y el País Valenciano, ciudades quemadas, exilio. No hicieron ninguna Revolución, como en Francia, declaración de los derechos del hombre y del ciudadano. Cada vez que aparece ese ministro, me reafirma en mi intención de votar al nacionalismo, no me he arrepentido ningún milímetro, no hay por qué arrepentirse, lo están haciendo muy bien, y, si cometen errores, errar es humano.
  • 1
  • 0
santa paciencia borriol
3.

Desde 1907 patint espoli fiscal, els ultims 200 anys comptabilitzat fins portar-nos la mes indigna de les ruines, sabent guanyar-nos be la vida (no com ells).?NYA CAP MAL EN SER UN INDEPENDESTISTA INSOLIDARI?

  • 5
  • 0
Calendura Elx
2.

Es el te ser una colonia, t'ho prenen tot i et donen en que volen, quan volen i com volen i si no et va be es ets un independentita insolidari.

  • 9
  • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat