Diari La Veu del País Valencià
El balcó de l’Ajuntament de València es consolida com a reclam turístic amb 335.000 visites en dos anys

Des de la seua obertura a la ciutadania en juny del 2015, el balcó de l’Ajuntament de València ha rebut la visita de 334.391 persones, convertint-se així en un dels llocs més visitats de la ciutat. Aquest emplaçament s’ha fet un lloc en l’agenda de turistes que visiten la ciutat i també dels valencians que, ara com ar,a ja poden gaudir d’aquest espai tan representatiu per a la ciutat.

Després de fer-se públiques aquestes dades, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha aprofitat per a expressar la seua satisfacció amb el bon acolliment que ha tingut aquesta iniciativa. “Resulta molt agradable comprovar com la gent ha aprofitat la possibilitat d’utilitzar aquesta balconada que abans només estava reservada per a uns pocs”, ha assenyalat.

Des que es va obrir, al juny del 2015, el total de visites és de 334.391, comptabilitzades fins al 16 de juny del 2017. Una dada que, desglossada per anys, suposa que el 2015 el van visitar 103.288 persones; 166.623, el 2016, i 64.480 persones ja l’han visitat en els primers sis mesos de l’any. L’entrada lliure ha suposat també un increment de visites al Museu Històric Municipal, a l’Hemicicle i al Saló de Cristall.

Les visites públiques, com a norma general, tenen lloc tots els dies laborables de 8.00 a 15.00 hores. Durant els primers mesos de la seua obertura, allà per juny del 2015, els visitants eren sobretot de la ciutat, “que expressaven la seua alegria i agraïment per poder estar allí. Posteriorment, el públic s’està fent més heterogeni i predomina més el caràcter cultural i turístic”, ha explicat Ribó. L’alcalde ha afirmat la seua voluntat “d’acostar la institució a la ciutadania, perquè és important que els veïns i veïnes estiguen orgullosos del seu Ajuntament i el senten com a propi. És una tasca, en definitiva, d’acostar la democràcia a tots i totes”.

Una activitat simbòlica que es presencia des del balcó de l’Ajuntament són les mascletades, que ja no són només per a autoritats. El febrer del 2016 es va celebrar el primer sorteig per a ciutadans empadronats a València. A més, poden assistir representants de les comissions falleres i de les juntes locals, així com entitats socials, culturals, esportives i cíviques.

Història

El balcó no es trobava en l’edifici a l’origen, sinó que va ser un afegit posterior dels anys seixanta, i cal recordar que l’enreixat superior que s’instal·la durant la temporada de mascletades es deu al fet que, poc després de la seua construcció, un regidor va perdre un ull a conseqüència del tret d’una mascletà.

La balconada de l’Ajuntament serveix per a observar altres actes populars, com ara la cavalcada dels Reis d’Orient, la nit de Cap d’Any i, per descomptat, com a acte més solemne, la baixada de la Senyera en la festa del 9 d’Octubre. A més, les victòries esportives protagonitzades per equips valencians permeten també que els guanyadors oferisquen els seus trofeus als seus seguidors.

La plataforma mundial Balcony TV, que s’encarrega de l’enregistrament de concerts des de balconades i terrasses de les ciutats a tot arreu del món, ha realitzat enregistraments des del mateix mes de juny del 2016.

Comparteix

Icona de pantalla completa