Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri pregunta a Educació pels canvis del Decret de Plurilingüismer

El Ministeri d’Educació, Cultura i Esport ha enviat una segona carta a la Conselleria d’Educació per a saber en quin punt es troben els compromisos de l’administració valenciana per a evitar que el decret de plurilingüisme cause una “possible discriminació” a causa de la vinculació de l’anglés a l’increment horari del valencià, segons han informat a Europa Press fonts del departament que dirigeix Íñigo Méndez de Vigo.

També ho ha confirmat el secretari autonòmic d’Educació de la Generalitat Valenciana i exdirector general de Formació Professional del ministeri en l’etapa socialista, Miguel Soler, durant la seua compareixença en la Comissió d’Educació al Congrés, on ha proposat diverses mesures de cara al futur Pacte Social i Polític per l’Educació.

Soler, preguntat per diputats del PP i C’s sobre el decret, ha assegurat que la setmana passada el Ministeri els va remetre una nova missiva interessant-se per “com estaven les coses” a les quals la Generalitat s’havia “compromés” i ha agregat que la Conselleria contestarà per escrit “en els pròxims dies”.

La resposta, segons ha detallat, es basarà en dues qüestions fonamentals. La primera d’elles és el nou decret del currículum de Primària, que es publicarà pròximament, i que possibilita que els centres disposen de tres hores i mitja a la setmana de lliure configuració per a reforçar coneixements i que podran dedicar-se a l’anglés.

El secretari autonòmic d’Educació també ha recordat que el decret de plurilingüisme inclou una disposició que diu que la Conselleria regularà el procediment perquè tot l’alumnat puga optar al reconeixement d’idiomes. En aquest sentit, ha recalcat que aquells alumnes les famílies dels quals trien donar més hores d’anglés “també tindran reconeixement automàtic en finalitzar l’educació obligatòria”. Ha afegit que aquest procés d’acreditació no es pot desenvolupar fins que el Tribunal Superior de Justícia valencià no es pronuncie sobre la suspensió cautelar del decret, un fet que l’administració valenciana creu que ocorrerà en els pròxims dies.

Sobre aquest aspecte, fonts de la Conselleria d’Educació han precisat a Europa Press que el tema de la certificació està supeditat a si es pot desenvolupar el decret en aquest aspecte i serà en aquest punt on es detallaran les acreditacions automàtiques i les que es puguen fer mitjançant proves depenent de les hores de llengües establides per cada centre.

D’altra banda, el ‘número dos’ d’Educació valencià –que ha asseverat que al març va haver-hi una reunió per a analitzar el decret plurilingüe en la qual van participar ell mateix, el conseller Vicent Marzà, el secretari d’Estat i el director general de Cooperació Territorial– ha subratllat que el Ministeri s’ha limitat a enviar les seues cartes però no ha presentat cap recurs contra aquest decret.

Així mateix, ha contestat a la portaveu d’Educació de Ciutadans en aquesta comissió, Marta Martín, que la Generalitat “no té cap ‘pla B’ mentre el TSJ resol de forma definitiva aquesta qüestió.

“Es farà el que diga el tribunal i el que determinen els serveis jurídics (de la Conselleria)”, ha afirmat Soler. No obstant això, s’ha mostrat convençut que aquest assumpte “quedarà totalment tancat” amb la carta que la Generalitat Valenciana enviarà al Ministeri amb els canvis exigits.

Comparteix

Icona de pantalla completa