Diari La Veu del País Valencià
Els estibadors suspenen la vaga en tres terminals del port de Valènciar

Els estibadors han decidit suspendre la vaga en les terminals MSC, Noatum i APM del port de València després d’aconseguir un principi d’acord amb les empreses sobre la subrogació dels treballadors, principal reclamació del sector de l’estiba, segons han indicat a Europa Press fonts portuàries.

Aquesta decisió s’ha adoptat en l’assemblea d’estibadors celebrada aquest dimecres a les 8 hores, en la qual el sector ha acordat reprendre l’activitat en les principals terminals de contenidors del port de València en pactar amb les empreses. D’aquesta manera, les aturades convocades per a aquesta jornada se suspenen en els casos d’MSC, Noatum i APM.

La terminal de la naviliera Ership continuarà amb les aturades dels estibadors

No obstant açò, la vaga es mantindrà en la resta de terminals que no han aconseguit un acord sobre l’ocupació dels treballadors. Així, la terminal de granel Telmagra, de la naviliera Ership, continuarà amb les aturades dels estibadors previstes per a aquest dimecres.

La circulació, tant en l’entrada al port de València per la V-30 com en els accessos a les terminals, està sent fluïda al llarg del matí i l’activitat de les instal·lacions “es va recuperant” amb 15 vaixells que operen ja amb normalitat.

Es preveu que aquesta nova jornada d’aturades parcials en els recintes portuaris espanyols tinga un menor seguiment i incidència en l’activitat portuària en comparació amb les realitzades les dues últimes setmanes i aquest passat dilluns, que van tenir una adhesió de quasi el 100% i un cost econòmic d’uns 150 milions d’euros segons el Ministeri de Foment, a causa que s’estan aconseguit acords unilaterals entre sindicats del gremi i les empreses.

Gir en el conflicte

Aquestes aturades “selectives” són conseqüència del nou gir que ha fet el conflicte de l’estiba després que els sindicats del sector (Coordinadora de Treballadors del Mar, UGT, CCOO, CIG i CGT) hagen deixat a banda la patronal Anesco, amb la qual estaven negociant el nou conveni arran de la reforma del sector aprovada pel Govern i havien emprés negociacions unilaterals amb les aturades com a moneda de canvi.

D’aquesta forma, els estibadors es comprometen a no secundar el calendari d’aturades encara convocades en les terminals portuàries d’aquelles companyies amb les quals es tanquen acords. De fet, els sindicats van assegurar que tenien ja acords amb algunes de les més grans, com són Maersk, que opera a Algesires, quatre que operen a Barcelona (Best-Huchitson, Setram, Menge i Riba i Sammer), TTIA, MSC i Transmediterranea. No obstant això, seguiran secundant les aturades parcials de les terminals d’aquelles empreses que encara no hagen aconseguit un acord.

Comparteix

Icona de pantalla completa