Diari La Veu del País Valencià
Comença un estiu amb temperatures de fins a 1ºC per damunt del normalr

L’estiu, que ha començat hui, serà “molt càlid” al País Valencià, on es registraran temperatures d’entre 0,5 i 1ºC per sobre del normal. Així ho ha avançat en roda de premsa el delegat territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Jorge Tamayo, acompanyat pel cap de Climatologia, José Ángel Núñez, i pel cap de Predicció i Vigilància, José Manuel López.

Aquest mes de juny ha començat amb temperatures “molt per sobre del normal” des dels seus inicis, ha comentat. De fet, és el segon juny més càlid del territori valencià, després del de 2003, amb temperatures en la superfície del mar d’entre 3 i 4ºC per sobre del normal.

I és que, segons ha explicat Tamayo, des dels anys 90 les temperatures estivals s’estan expandint, comencen 15 dies abans, a principis de juny, i desapareixen després, cinc dies més tard, al setembre, com a conseqüència del canvi climàtic global, la qual cosa es coneix com a “estiu tèrmic”. De fet, en els últims anys, el País Valencià ha vist com les temperatures a l’estiu han augmentat 1,1ºC, mentre que en el conjunt del planeta l’ascens ha sigut de 9 dècimes, ha detallat José Ángel Núñez.

Per a les festes de Sant Joan d’Alacant que se celebren aquests dies, el responsable d’Aemet ha assenyalat que les temperatures seguiran la tònica del conjunt de les comarques valencianes i seran més altes del que estem acostumats. Així, les màximes rondaran els 31 i 32ºC i les mínimes es mantindran entre els 21 i 22ºC, amb “molt poca possibilitat de precipitació”.

En els últims anys, el País Valencià ha vist com les temperatures, a l’estiu, han augmentat 1,1ºC

També la primavera ha sigut “molt càlida”, amb temperatures 1ºC per sobre del normal pràcticament durant tota l’estació. En el conjunt del territori espanyol han pujat encara més, amb una mitjana de quasi 2ºC per sobre del normal, de manera que enguany s’ha viscut la primavera més càlida des de 1965.

Pel que fa a les precipitacions, la quantitat de pluges ha sigut “normal. Hi ha hagut uns mesos un poc més humits en el centre de València i la meitat nord d’Alacant i una mica més secs en el nord de Castelló”, ha precisat. Xàbia és la localitat que més aigua de pluja ha acumulat, mentre que a Benicarló i Torrevella s’han registrat el valors mínims. Açò sí, han destacat que no ha estat plovent tota la primavera, sinó que les precipitacions van ser “intenses i concentrades”, i que va ploure molt a principis de març, durant el 12 i 13 de març, dies en què es van registrar pràcticament les dues terceres parts de les precipitacions de tota la primavera. “Molt significatiu va ser a la ciutat d’Alacant, on pràcticament el 90% de la pluja va caure el 13 de març, la major precipitació registrada en un dia a la capital durant aquest mes”.

Pel que fa a l’any hidrològic, Jorge Tamayo ha apuntat que al País Valencià està sent “molt humit”, amb un 40% més de precipitacions respecte d’altres anys, excepte en la meitat nord de Castelló, que està un poc per dessota de la mitjana.

L’any passat, per contra, va ploure bastant poc, i fa tres va ser l’any mínim en qüestió de precipitacions de la sèrie, però enguany s’han recuperat fins a estar “significativament per sobre dels valors normals” pel que fa a l’aigua de pluja acumulada. En aquest punt, preguntat pel decret de sequera, ha aclarit que cal distingir entre la sequera meteorològica/climatològica, l’agrícola i la hidrològica, i ha assenyalat que encara que haja plogut, es pot decretar segons si les precipitacions s’han produït en els ullals o no.

En aquest cas, el cap de Climatologia, José Ángel Núñez, ha apuntat que les precipitacions enguany s’han produït principalment a l’interior del País Valencià, mentre que els dos grans embassaments –Contreras i Alarcón– estan en el límit o fora. Per la seua banda, els xicotets pantans que abans de la tardor estaven buits ara estan plens o bastant plens.

Comparteix

Icona de pantalla completa