Diari La Veu del País Valencià
L’Estat deixarà de retindre fons a 20 municipis valencians després de la petició d’Hisendar

Un total de 20 localitats valencianes amb deutes amb l’Estat deixaran de patir retencions en els seus ingressos estatals. Es tracta d’Albaida, Alboraia, Alpont, Ares del Maestrat, Argeleta, Begís, Bellús, Estubeny, l’Ènova, la Jana, l’Orxa, Lludient, la Llosa del bisbe, Novetlè, Palanques, Senyera, Torrebaixa, Vallés, Villores i Sorita. El municipi que patia retencions de més quantia era Alboraia, a qui cada mes el ministeri li restava 191.000 euros dels ingressos estatals.

El Ministeri d’Hisenda ha atés la petició del Consell, formulada per la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, i millora d’aquesta manera les condicions de liquiditat dels municipis valencians amb deutes a l’Estat. A hores d’ara els ajuntaments afectats podran tornar els diners a l’Estat mitjançant operacions de crèdits, per a la qual cosa hauran de presentar un pla d’ajustament.

“No es tracta d’una condonació del deute. Es tracta d’arreglar una situació absurda que patien moltes alcaldies. Els municipis han de tornar els deutes derivats del mecanisme de pagament a proveïdors, però a hores d’ara ho estan fent amb retencions amb un tipus d’interés proper al 6%”, ha indicat Ferrando. Amb la nova regulació, els consistoris podran retornar els diners sol·licitant un crèdit a tipus de mercat, amb la qual cosa, segons Ferrando, s’estalviaran “més d’un 4% en interessos”.

Els municipis afectats són els que en 2012 i 2013 no van formalitzar préstecs amb el fons de finançament dels pagaments a proveïdors de les entitats locals per no tindre un pla d’ajustament aprovat i que tampoc es van acollir a una mesura idèntica habilitada en 2015.

Ajuda a municipis xicotets per a elaborar plans d’ajustament

Alguns municipis xicotets tenen dificultats per a elaborar els seus plans d’ajustament. Per a resoldre-ho, la Conselleria d’Hisenda està impulsant acords amb les diputacions de València, Alacant i Castelló, segons Ferrando, amb la finalitat d’arbitrar la col·laboració dels interventors de les corporacions provincials.

“De moment hem celebrat les primeres reunions amb responsables d’Hisenda de la Diputació de València per a coordinar una ajuda tècnica als municipis que ho sol·liciten i properament està previst celebrar reunions amb els responsables d’Hisenda de les diputacions de Castelló i Alacant”, ha indicat la secretària autonòmica d’Hisenda.

Comparteix

Icona de pantalla completa