Apologia de la filosofia

Enric Gil MuñozProfessor interí de Filosofia de secundària
23 juny 2017 01:00h

“Detractor sistemàtic de la “filosofia” com sóc, necessite estar-ne al corrent, poc o molt. Però, de més a més, m’agrada. Un bon llibre de filosofia, al capdavall, resulta tan interessant o més que una novel·la de lladres i serenos. En tot cas, a mi m’apassiona aquesta mena de literatura. La comparació amb les narracions detectivesques, probablement, queda curta. És com llegir pornografia.”

“L’“esquerra”, al País Valencià, és tarmatuda, volàtil i hipotèrmica.”

JOAN FUSTER, Notes d’un desficiós

En ocasió del vint-i-cinqué aniversari de la mort de Joan Fuster (el més paregut a un filòsof d’altura europea que els valencians hem tingut en la nostra història contemporània) i davant la negativa del govern valencià a blindar l’assignatura de Filosofia en 4t d’ESO i en 2n de Batxillerat, m’agradaria d’escriure una apologia d’aquesta disciplina. Heus ací uns temes que caldria explanar-hi:

1. Aspecte intel·lectual: La Filosofia és una activitat intel·lectual que, per definició, se situa al costat de la raó. Això la converteix en un excel·lent antídot contra qualsevol mena de superstició (“ideologia”, que en diria un insigne barbut), això és, contra qualsevol discurs amb una pretensió injustificada de coneixement, siga religiós, nacionalista, cientificista, patriarcal… Efectivament, la Filosofia no ens pot proporcionar “la Veritat”, amb majúscules, però almenys ens ajuda a detectar errors de conseqüències pràctiques perilloses. Un filòsof, per exemple, no podria entendre com es permet l’adoctrinament catòlic en els centres públics d’ensenyament o com la majoria de la gent es pot creure una ideologia com el neoliberalisme, que permet que, a l’estat espanyol, Juan Roig, Amancio Ortega i la seua filla, Sandra Ortega, (3 persones) tinguen tanta riquesa com el 30 % de la població (14,2 milions de persones).

2. Aspecte polític: La Filosofia, en la mesura que és una activitat racional, és una bona aliada de la democràcia. Perquè, en democràcia, del que es tracta és de defensar les opinions que hom puga tindre de manera argumentada i pacífica, civilitzada i acceptant el pluralisme d’idees i de formes de vida com una riquesa a preservar, sempre que es respecten els drets fonamentals de totes les persones. En aquest sentit, la raó filosòfica es contraposaria al dogmatisme propi de les supersticions, més afins als règims totalitaris que no als democràtics. És per això que, posem per cas, una filòsofa no estaria d’acord a considerar com a democràtic un Estat, com l’espanyol, que no està disposat a passar comptes amb el seu vergonyós passat (o present?) dictatorial o que no permet que els catalans puguen decidir lliurement el seu futur.

3. Aspecte ètic: La Filosofia, en la mesura que pretén també donar una justificació racional de per què actuem com actuem, ajuda aquells que la practiquen (perquè la Filosofia és també una pràctica existencial) a ser coherents, tant pel que fa a allò que diuen com pel que fa a la relació entre allò diuen i allò que fan. Certament, la Filosofia no ens converteix en sants ni en herois, però a un amant de la saviesa (que això és, etimològicament, un filòsof) se li faria difícil d’entendre i de suportar que els representants d’un determinat partit polític que s’autodenomina d’esquerres facen polítiques de dretes o que els d’un altre que es diuen valencianistes actuen com si Catalunya no existira o proposen pactes de govern amb Ciudadanos.

4. Aspecte estètic: La Filosofia és incompatible amb el telefem, el folklorisme o el buit cultural. Si la filòsofa veu que la televisió és plena de fem, la tancarà i ocuparà el seu temps en una altra activitat més profitosa; si percep que els polítics redueixen la seua llengua i cultura a folklore, per molt comboiant i progressista que aquest pretenga ser, s’entristirà, i si observa que en la seua societat no se li dóna suficient importància a l’alta cultura ni hi ha mitjans de comunicació adequats per a transmetre-la (siga perquè aquests no es posen en marxa o perquè es continuen censurant els mitjans d’altres territoris que utilitzen la seua mateixa llengua), senzillament tindrà ganes d’emigrar.

Etcètera.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next