Diari La Veu del País Valencià
Casa Caritat va atendre en 2016 el doble d'ancians que l'any anteriorr

L’associació benèfica Casa Caritat de València va incrementar l’any passat un 11,5% les atencions individuals a persones necessitades. El nombre total d’aquestes accions va arribar a 429.644. La major part –340.033– va consistir a donar de menjar les persones que acudeixen als locals de l’entitat, majoritàriament, al llarg de tot l’any, una dada que demostra que la pobresa s’ha anat fent cada vegada més crònica des de l’inici de la crisi econòmica el 2008.

Dos terços dels qui hi van cada migdia a dinar són homes i un terç, dones. Els menors d’edat suposen el 20%. L’entitat destaca, però, l’augment d’un 14% dels sol·licitants d’ajuda alimentària entre 18 i 30 anys (el 13% del total), persones provinents sobretot de famílies que ja necessitaven ajuda. “Es tracta de joves que, una vegada aconseguida la majoria d’edat, comencen a necessitar de la nostra ajuda perquè no tenen recursos de cap tipus. Hem de ser capaços de frenar aquesta tendència i evitar que es convertisquen en joves sense llar”, va apuntar ahir el president de Casa Caritat, Luis Miralles, durant la presentació de la memòria anual de l’associació.

Pernoctacions

Luis Miralles va detallar que durant 2016 van registrar 33.394 pernoctacions de persones sense llar i va realitzar 56.219 actuacions personalitzades des de les escoles infantils, els programes d’higiene, els tallers per a trobar ocupació o habitatge i les activitats del centre de dia.

El nombre de persones majors que passen les nits a l’alberg de Casa Caritat s’ha duplicat. “Cada vegada hi ha més persones majors que no compten amb xarxes familiars o socials que els ajuden i passen a ser ateses per Casa Caritat fins que aconseguim una plaça en alguna residència de la tercera edat”, va explicar Miralles. En l’actualitat, un de cada quatre valencians viu sol i, en el cas dels majors de 65 anys, aquesta xifra augmenta fins al 43%. Els percentatges per gènere són semblants als de comensals, dos terços d’homes i un terç de dones. Tot i això, el pes de les dones s’ha incrementat en 11 punts els dos darrers anys. “El temps mitjà d’estada oscil·la entre els 3 i 6 mesos”, va detallar el vicepresident, Carlos Martínez Colomer.

Recursos

El tresorer de Casa Caritat, Javier Carpi, va presentar les xifres de l’entitat. L’entitat té 3.849 socis i les donacions van arribar a 3.533 durant 2016. “Aquestes xifres tornen a constatar la solidaritat dels valencians però, així i tot, hem de treballar més i millor per a aconseguir que els qui encara no ens coneixen o no se senten atrets per aquest projecte social vulguen ajudar”, va assegurar el tresorer. “L’obertura del Multicentre de Benicalap s’ha traduït en un increment de la despesa, el 2016, del 24% respecte al 2015”, va explicar Carpi, qui va avançar que el pressupost per a atenció social d’enguany arribarà als 4,29 milions d’euros.

El 70% dels seus ingressos provenen de fonts privades, mentre que les subvencions públiques representen el 30% dels seus ingressos. El president de Casa Caritat va lamentar la “baixada del 50%” en els fons que rep de la Conselleria d’Igualtat: “480.000 euros el 2015 i 222.000 el 2016”, mentre que “s’han mantingut” els que aporta anualment l’Ajuntament de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa