Crida ciutadana a la unitat per fer front a la ingerència del Consell en l'AVL

L'entitat cívica El Tempir qualifica de "cortina de fum" els atacs del Govern a la normalització lingüística

 • Cartell de l'entitat il·licitana.
  Cartell de l'entitat il·licitana.
RedactaVeu / Elx

L'Associació Cívica per la Llengua El Tempir ha mostrat la seua solidaritat amb l'AVL al temps que denuncia "l’agressió política que ha patit" l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) per part del PP, la qual cosa considera "impròpia" d’un país democràtic i que "ens fa retrocedir a èpoques dictatorials, que hauríem d’haver superat".

Segons l'entitat il·licitana, cal treballar perquè el Consell promoga l’ús social del valencià i evitar que continue en l’estratègia d’atacar gratuïtament el prestigi de la llengua.A més, considera que aquesta "ingerència" no ha de servir de cortina de fum ni impedir-nos parlar d’altres temes "molt preocupants" socialment com són "la corrupció", "les retallades de l’Estat del Benestar" a casa nostra i el "mal govern" que patim els valencians.

De fet, segons el Tempir, cada dia que passa, l’actual govern de la Generalitat Valenciana "empeny el valencià cap a la seua anihilació de la vida pública" perquè s’accentue el seu grau dialectal i s’utilitze "únicament en l’àmbit familiar". També subratlla que aquesta "enèsima ingerència del Govern valencià en l’AVL", produïda arran de la definició de “valencià” en el nou diccionari normatiu, "atempta contra la independència científica d’aquesta institució valenciana", com ja va fer l’exconseller Font de Mora, "qui entrà a l’AVL per imposar-hi les tesis polítiques del PP i evitar un pronunciament científic sobre la denominació de la llengua del poble valencià".

Defensa "unitària"

D’altra banda, la mateixa entitat ha realitzat una crida a tots els ciutadans "perquè no entren en un debat onomàstic que ja fa temps està resolt" i sí a prendre una actitud "ben activa i d’unitat", a favor de la normalització lingüística del valencià "perquè puguem aconseguir entre tots fer realment efectiu l’article 6 del nostre Estatut d’Autonomia". Per al col·lectiu, el PP ha demostrat que la seua manera "farisea" de defensar la promoció social del valencià" és, per exemple, tancant la RTVV.

Finalment, l'associació recorda en la nota que la ingerència política "és una constant" en el procés de normalització lingüística del valencià, al temps que denuncia l'exclusió del valencià "dels àmbits d’ús que li correspondria com a llengua pròpia i en equitat amb l’espanyol". 

Comentaris

Diafebus Rocafort /L'Horta
4.
Els del PP sou uns maleïts demagogs que jugueu amb la ignorància del poble. Crec que no teniu cap dubte que el valencià és tan català com el tarragoní, l'eivissenc o l'andorrà. La realitat és indiscutible, l'estupidesa i el tancament de ment no, i d'això us ben aprofiteu. I el PSOE (extint PSPV) també té una bona culpa perquè per covardia va ser incapaç, quan manava, de deixar ben clar que la nostra bandera és la senyera de tota la vida, sense blau i sense floritures, i la nostra llengua el català. Us agrada molt parlar de "la Hispanidad", quan cap país excolònia espanyola se sent identificat amb Espanya; deixeu de banda que a Austràlia a la seua llengua li diuen "anglès", no "australià" i fins i tot envieu els vostres fills i filles a estudiar anglès a Irlanda, un país dominat durant tant de temps per Anglaterra que àdhuc està perdent la seua llengua pròpia, el gaèlic.
En resum, sou despreciables.
 • 4
 • 1
Ferran PPCC
3.

Useu la llengua amb criteris mercantilistesi electorals i al poble valencià com a escut humà. Feu fàstic.

 • 11
 • 0
Segador
2.

Per als més nostàlgics, se'n recordeu de la famosa pintada frase de "Unim-nos Valencians". Doncs ja és l'hora d'unir-nos tots i totes per a reivindicar la llengua que els nostres avantpassats van lluitar i van conservar. Només nosaltres podem fer-ho, ells ja heu vist que no, tot el contrari.

 • 17
 • 0
DavidDeLaMarina Marina Baixa
1.

Aquesta història de l'AVL ve la mateixa setmana que:
-S'ha fet el judici a Camps per la trama Gürtel
-S'ha jutjat a Fabra per lo d'Oriola
-S'ha demostrat que la Generalitat va presionar a FGV per que mentiren sobre l'accident de metro de València
-El propi govern espanyol ha admès l'infrafinançament de València
etc etc

I tant que és una cortina de fum...

 • 11
 • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat