L’alcaldesssa de Puçol demana ajuda a Puig per a desbloquejar un carril bici

/ València
24 juny 2017 01:00h
Ximo Puig amb l\'alcaldessa de Puçol i la regidora d\'Urbanisme

L'alcaldessa de Puçol, Lola Sánchez, va realitzar la seua primera visita oficial al Palau de la Generalitat, per a reunir-se amb el president valencià Ximo Puig. En la trobada va estar acompanyada per la regidora d'Urbanisme, Ana Gómez. Junts van parlar d'algunes reivindicacions històriques de Puçol, des del carril bici, fins a l'enllaç amb el metro a Rafelbunyol, passant per evitar les inundacions enfront de la caserna i la il·luminació del Camí de La Mar. El president va prendre bona nota de totes, encara que hi ha algunes que són prioritàries i es començarà a treballar en eixos projectes com més prompte millor.

La visita institucional de l'alcaldessa es va centrar sobretot en temes pendents des de fa anys, grans projectes urbanístics en què les competències i els pressupostos excedeixen les possibilitats d'un municipi com Puçol. Precisament per això cal buscar tant el suport econòmic com agilitzar els tràmits amb institucions provincials, autonòmiques i estatals.

“Des de setembre tenim confirmació que estem en la llista d'espera de la Conselleria per a recuperar el domini públic de la vereda Mangraners”, explica Lola Sánchez. “Quan eixa recuperació es produïsca, podrem construir el carril bici entre el nucli urbà i les urbanitzacions, cosa que permetrà recórrer els tres nuclis urbans amb bici, des de la platja fins a la muntanya”.

La dificultat consisteix en el fet que ara per ara Mangraners té la qualificació de vereda, el que suposa que no es pot realitzar cap actuació urbanística que afecte la seua comesa original. De fet, per a poder asfaltar el Camí de La Mar, que uneix el nucli urbà amb la platja, primer va caldre desdoblar la vereda Mangraners, construint eixe passeig de vianants, per a bicis i per a bestiar que actualment existeix… i després es va poder arreglar la carretera per a vehicles de motor.

De moment, Puçol està en llista d'espera per a recuperar el domini públic. Si s'aconsegueix agilitzar els tràmits, la Conselleria d'Infraestructures pot assumir part de la construcció del carril bici a través de fons Feder de la Unió Europea i el projecte podria convertir-se en realitat a mitjà termini.

També la vereda és protagonista d'una altra històrica reivindicació: la il·luminació del Camí de La Mar. “Els veïns volen que s'il·lumine i nosaltres apostem per fer-ho amb energia solar i amb fanals que s'encenen quan detecten moviment de persones pel camí… així s'estalviaria molts diners i es molestaria poc, perquè seria un balafiament tindre els fanals entre la platja i el nucli urbà encesos tota la nit”, apunta la regidora Ana Gómez.

Si s'aconsegueix agilitzar els tràmits, la Conselleria d'Infraestructures pot assumir part de la construcció del carril bici a través de fons Feder de la Unió Europea

El tercer punt que fa temps que reclamen els veïns i autoritats locals és un autobús llançadora per a unir Puçol amb la parada del metro a Rafelbunyol, la qual cosa permetria una millor comunicació amb la capital i la resta de la demarcació. L'alternativa de l'autobús sorgeix com a resposta a la, fins ara, inviabilitat tècnica i econòmica per a prolongar la línia del metro fins a Puçol o inclús al Port de Sagunt, com s'ha plantejat en anteriors ocasions.

També s'estan buscant alternatives per a previndre inundacions enfront de la caserna de la guàrdia civil, atés que a pesar d'haver-se construït un col·lector i altres propostes, la realitat és que en èpoques de fortes pluges eixe accés oest al nucli urbà s'inunda. “Ximo Puig ha vist amb bons ulls que siga la Conselleria qui redacte el nou projecte tècnic i nosaltres buscarem finançament en distintes institucions públiques”, continua l'alcaldessa.

Finalment, dos rotondes en la llista de peticions: la primera, en l'eixida de l'autovia V-21 al nucli urbà, per a distribuir el trànsit que es dirigeix tant al poble com a la platja, perquè es formen cues greus en caps de setmana, que afecten inclús el carril de l'autovia, atés que la platja a l'estiu comença a generar molt moviment de veïns i turistes.

Es busquen alternatives per a previndre inundacions enfront de la caserna de la guàrdia civil, atés que a pesar d'haver-se construït un col·lector

La segona rotonda és la que permetrà descongestionar el trànsit per l'interior del nucli urbà, sobretot el que es dirigeix a la platja o les urbanitzacions, ja que permetria obrir la ronda sud, a través de l'avinguda de Mercé Rodoreda, la qual cosa implica que gran part dels vehicles es desviaran per eixa nova circumval·lació sense entrar al poble.

“Ha pres nota de tot, estudiaran els distints projectes i si en un curt termini de temps no hi ha respostes tornarem a reunir-nos”, finalitza Lola Sánchez. “En general hem parlat d'inversions grans en les quals l'ajuntament no té finançament suficient i, en la majoria dels casos, tampoc autoritat per a decidir si s'efectua un projecte o no. En general ens ha paregut molt pròxim, accessible i preocupat pels temes dels veïns, en aquest cas els de Puçol”.

next