Diari La Veu del País Valencià
Els arguments de l'Estat per a no finançar Sagunt a Escenar

Aquesta setmana s’ha presentat al Teatre Principal de València la XXXIV edició del Sagunt a Escena. El principal festival de l’estiu compta amb 300.000 euros de pressupost per a la present programació. D’aquesta xifra, 200.000 euros els posa directament l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i la resta provenen de l’aportació municipal, situada al voltant dels 60.000 euros, la Diputació de València i el patrocini privat, que ha augmentat un 20% en aquesta edició.

El Ministeri de Cultura, a través del seu Institut Nacional de les Arts Escèniques i Música (INAEM), no participa amb cap partida, com així van fer constar els representants de totes les administracions implicades durant la roda de premsa, els quals es van preguntar el perquè d’aquesta discriminació respecte d’altres festivals. La resposta és que l’Estat declina contribuir-hi econòmicament perquè es tracta d’un festival organitzat per una comunitat autònoma i les ajudes “són per a festivals organitzats per entitats locals”, segons expliquen fonts del Ministeri a Diari La Veu.

Sagunt a Escena té lloc, en gran mesura, al Teatre Romà de la població del Camp de Morvedre. Part de la programació, recollida en la secció Off Romà, es trasllada a diferents enclavaments de la ciutat i del Port de Sagunt amb la finalitat de fer el festival més proper. Sagunt a Escena programa teatre clàssic al costat de música, dansa, circ i, fins i tot, enguany farà l’estrena mundial de l’òpera La Brecha, de Jacques Alphonse de Zeegant, la qual cosa suposa la primera col·laboració d’institucions europees amb el festival valencià.

La similitud entre el festival de Sagunt i altres com el Festival de Teatre Clàssic d’Almagro, el Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida o El Grec de Barcelona és evident. “L’any passat, el pressupost de Sagunt a Escena representava només el que el Festival de Mèrida dedica a la promoció”, va revelar el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, Vicent Marzà, qui davant la tossudesa del govern espanyol va apel·lar a la futura llei de mecenatge per a pal·liar aquestes situacions.

“El Ministeri no participa ni ho té previst en els Pressupostos Generals de l’Estat”, va recordar el conseller Vicent Marzà. / DIARI LA VEU

El primer obstacle que addueix el Ministeri de Cultura és que Sagunt a Escena està organitzat per una comunitat autònoma i les subvencions estan adreçades a entitats locals, expliquen a aquest diari des del ministeri. “El 2015 van demanar la subvenció però van retirar la petició perquè se’ls va explicar que era una comunitat autònoma la organitzadora”, asseguren. Aquest any, el govern valencià ho va tornar a intentar però la resposta del Ministeri ha estat la mateixa. Des de l’INAEM afirmen que l’Off Romà, la part del festival que organitza l’Ajuntament de Sagunt, va demanar la subvenció el 2015 i el 2016. Tanmateix, mentre que les últimes ajudes encara no s’han resolt –s’espera que es donen a conéixer en juliol– les anteriors van ser denegades al consistori. “El motiu no ens el van dir”, es lamenta l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández. “Ni ens la van concedir ni ens diuen per què no ho fan”, afegeix.

Tot i això, s’han mantingut reunions amb el ministeri per a posar sobre la taula el maltractament econòmic envers el festival. Però, l’esperança que arribe res de Madrid és quasi una quimera, raona l’alcalde a aquest diari. “El Ministeri no participa ni ho té previst en els Pressupostos Generals de l’Estat”, va recordar el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, Vicent Marzà. Malgrat que alguns diputats valencians van demanar que es revisara la situació i tot i que semblava que durant el tràmit parlamentari dels PGE es podria trobar una escletxa per a solucionar el menyspreu, el govern de Mariano Rajoy va tornar a deixar fora dels comptes estatals el Sagunt a Escena.

L’Estat vol ser organitzador

El Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida i el d’Almagro reben una subvenció nominativa de 187.000 euros i 654.000, respectivament. El festival del Castell de Peralada rep 80.000 i el de Teatre Clàssic d’Olmedo fins a 41.000 euros. Tots ells tenen en comú que l’organització és una comunitat autònoma, a més dels consistoris i institucions educatives però compten amb una fundació, patronat o consorci. En aquest sentit, preguntat el Ministeri sobre la raó per la qual aquests festivals reben subvencions nominatives i Sagunt a Escena no, la resposta és: “Perquè estem en la fundació”.

Des del Ministeri afirmen que el govern valencià no ha demanat que estiguen en el patronat. No obstant això, encara que Sagunt a Escena no compta ara amb aquesta figura, la predisposició a crear-la i la possibilitat que l’Estat hi forme part se’ls ha posat en diverses ocasions damunt la taula des de les administracions que organitzen Sagunt a Escena, segons asseguren les fonts consultades. En eixe sentit, el Ministeri sembla no haver-se donat per al·ludit.

Marzà: “Més enllà dels diners, han de mostrar confiança en els professionals valencians”. / DIARI LA VEU

La situació del Sagunt a Escena no és aïllada. El Palau de les Arts, que també pateix un menyspreu en el finançament per part de l’Estat, compta amb una fundació i en reiterades ocasions s’ha manifestat la necessitat que el Ministeri s’implique, sense obtindre tampoc resposta. La darrera va ser en veu del secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, durant la presentació de la propera temporada, quan va recordar que, durant la visita del secretari d’Estat de Cultura, Fernando Benzo, a la inauguració de la fase 5 del Museu de Belles Arts, se’ls va convidar a vindre a Les Arts. “Mai no han vingut”, va dir, “ni tan sols quan es va estrenar La Traviata, que va comptar amb la presència de la reina emèrita”. “Pensàvem que vindrien, però no ho van fer”, va concloure Girona, qui es va lamentar pel fet que a altres teatres d’òpera sí que hi van i hi participen.

Confiança en el sector valencià

Tant fa quant posen, però que posen, va vindre a dir el conseller Marzà, aquesta setmana, preguntat per aquest diari sobre quina quantitat seria adient que afegira l’Estat en Sagunt a Escena per a començar a participar en l’organització. El conseller, més enllà de les xifres econòmiques, va recalcar que el fet que l’Estat no s’implique en el festival representa també una desconfiança en el sector escènic valencià. “Més enllà dels diners han de mostrar confiança”, va apuntar. Ara bé, “ja ens agradaria que entraren”, va afegir.

D’ençà que es va produir el canvi polític, les administracions valencianes han tractat de trobar explicacions als menyspreus de l’Estat; en aquest cas, als sectors culturals. Una activitat reivindicativa que fins l’any 2015 no existia. La inacció valenciana davant el tracte diferencial respecte altres autonomies va ser la tònica del Consell del PP, ja que, des de l’any 2005 fins al 2015, mai no va demanar subvencions ni participació del govern espanyol en Sagunt a Escena, tal com van confirmar fonts ministerials a aquest diari.

Comparteix

Icona de pantalla completa