Diari La Veu del País Valencià
EUPV-Sogorb qüestiona la política mediambiental del PP
RedactaVeu / Sogorb

La formació d’esquerres, Esquerra Unida-Sogorb, critica la política mediambiental del PPCV “mancat de programa i interès”. Per contra, EUPV sosté que “el Partit Popular, lluny d’aprendre dels errors del passat, continua mostrant-se en una postura absolutista, intransigent i irresponsable” referint-se al fet que els populars han obviat per complet les fórmules més bàsiques per a la sostenibilitat de l’agricultura i la protecció del medi ambient que, en cas d’incendi com l’esdevingut a la Calderona, es pot evitar aplicant projectes com el que EUPV ofereix, transformant restes de procedència vegetal i poda agrícola, en biomassa. Un projecte sobre el qual la formació d’esquerres donarà informació, aprofitant la campanya de les pròximes eleccions europees i que “de ben segur, ajudarà a reactivar l’agricultura, protegirà el nostre entorn natural i fomentarà ocupació”.

Per a EUPV, les mesures sobre l’IBI de sòl rústic, “són insuficients” per a motivar la neteja de parcel·les abandonades que tant ha criticat l’alcalde de Sogorb, Rafael Calvo. Per a aconseguir incentivar que els propietaris de les parcel·les abandonades tinguen en condicions les seues terres, Esquerra Unida inclourà en el seu programa un servei públic de recollida i tractament de restes vegetals que evite la crema de rostolls i poda en la muntanya, “que ha causat danys a la comarca de l’Alt Palància”.

Per la seua banda, el coordinador comarcal d’EUPV ha afegit que l’incendi iniciat ahir al terme de Sogorb, dins de la zona d’influència del Parc Natural de la Calderona, “reflecteix la situació en què es troba la Conselleria de Governació i tot el ‘staff’ de la direcció de prevenció i extinció d’incendis i emergències que en depenen”.

L’incendi, segons tots els testimonis, s’ha originat a partir d’un foc agrícola en les proximitats de les mines de Guix de Sogorb, dins de la zona d’influència del Parc Natural. “Durant quasi dues hores des de l’inici del foc i davant l’absència de vigilants forestals que acudiren a inspeccionar la zona, el foc ha començat a propagar-se fora de l’abast de la finca penetrant en terreny forestal, sent finalment l’avís dels veïns de Soneixa al 112 el que ha mobilitzat els mitjans d’extinció, passades les 11 del matí”, explica el coordinador comarcal d’EUPV.

Els motius pels quals el propietari no ha avisat dins del termini i en la forma escaient es desconeixen (falta de cobertura, o por a una sanció) “el que és cert és que a diferència d’altres èpoques de l’any, en què els vigilants controlen les cremes agrícoles personant-se en les mateixes o bé avisant des de les torres vigia, l’actual absència de contractacions està propiciant una falta de seguiment de les cremes que, en aquest cas, ha resultat fatal”. Per si açò no fóra poc i malgrat l’evident increment en la força del vent de l’Oest, “els mitjans inicialment destinats han sigut totalment raquítics, amb la qual cosa, de manera tardana, passada la una de la vesprada, s’ha hagut de tornar a enviar reforços davant l’avanç incontrolat de les flames”.

Aquesta actuació en un moment d’extrema ignició de les muntanyes del País Valencià demostra la total “inoperància de la direcció de prevenció i extinció i de la Conselleria competent, amb un màxim responsable que està més preocupat de desmantellar l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que de les nostres muntanyes”.

EUPV recorda que la zona afectada entra dins de l’àrea que pretén excloure l’Ajuntament de Sogorb de Parc Natural (zona d’influència en aquests moments), per la qual cosa li sembla més necessari si cal exigir informació del procés i blindar la seua protecció per part de les autoritats mediambientals, en aquest cas Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. D’altra banda, EUPV-Alt Palància mostra el seu total rebuig a la política de desprofessionalització duta a terme per la Diputació de Castelló que queda reflectida en la recent obertura d’un parc de bombers voluntaris a Onda. Aquesta situació, en un moment en el qual cal exigir més que mai la professionalització i preparació del personal del consorci, “és totalment inadmissible, ja que es juga amb un servei fonamental per a la ciutadania”.

Comparteix

Icona de pantalla completa