Diari La Veu del País Valencià
Compromís assaja unes primàries obertes que no esquerden la coalició
La Marea / Toni Martínez

La coalició ja ha aprovat el reglament de votació per a les eleccions europees que estableix dos vots. D’una banda, una papereta on es triarà el cap de llista; i per una altra, una llista que haurà d’ordenar aproximadament uns 15 noms per a completar-la.

El reglament estableix que podran votar totes les persones que siguen veïnes del País Valencià, majors de 16 anys, que s’acosten a una seu de Compromís i que signen un paper assegurant compartir els valors que defensa la coalició. El pagament d’una quota per a sufragar les primàries és optatiu.

Els candidats hauran de presentar un aval que represente el 5% dels afiliats a Compromís per a encapçalar la llista i d’un 3% per formar-hi part. Els afiliats solament podran avalar una persona per procés.

Mecanismes de correcció

En ser Compromís una coalició, el resultat de les primàries i la candidatura ha de respectar totes les sensibilitats, expliquen des de l’organització. El respecte inclou també conjuminar els dos corrents que es distingeixen amb més força: les bases nacionalistes del Bloc i els seguidors de la diputada Mònica Oltra, que pensen que bona part de l’èxit de la coalició es deu a les seues intervencions.

Per a equilibrar les forces s’han ideat diversos mecanismes de correcció que s’aplicaran una vegada haja sigut completada la llista si no es respecta la pluralitat. A cada vot se li atorgarà un nombre resultat de l’equació 1/n. Després se sumaran tots els vots i eixirà la llista definitiva a la qual s’aplicarà la correcció.

El primer element corrector és que es respecte la llei de paritat entre homes i dones. A continuació es modificaran els noms atenent al pes de cada formació en la coalició: Bloc-Iniciativa-Verds-Independents.

Així, els nombres 2, 5 i 7 hauran de respectar aquest ordre. Açò significa que si el número 1 és del Bloc, el 2 correspondrà a Iniciativa i a l’inrevés. Després, si entre els cinc primers no hi ha cap representant dels Verds, el nombre es reservarà per a ells, igual que ocorrerà amb el número 7.

Des de Compromís confien en no haver d’aplicar aquests mecanismes de correcció, encara que defensen aquest procés, que ha d’aprovar el Consell Polític que es reunirà el 15 de febrer, per ser “el més democràtic i plural que es pot fer en una coalició com la nostra, amb tantes sensibilitats unides”.

Després de la confecció de la llista començaran els pactes amb altres partits per a presentar una candidatura a les eleccions europees. Ara com ara, les converses estan molt avançades amb Equo, però aquest ja és un altre procés i una altra negociació.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa