Diari La Veu del País Valencià
La marxa de l'orgull LGTBI reclama un món "lliure" perquè cada persona "puga ser com és"r

La multitudinària marxa de l’Orgull LGTBI va omplir, aquest dissabte, els carrers del centre de València per a reivindicar “un món lliure” i encoratjar-se a “seguir lluitant” pels drets del col·lectiu al País Valencià i a l’Estat i, especialment, als països on es condemna per identitat sexual.

Una bandera gegant amb els colors de l’arc de Sant Martí va acompanyar la celebració organitzada per la plataforma Lambda a nivell estatal, que ahir va fer una especial crida a “acabar amb la por” entre el col·lectiu LGTBI.

Una traca va donar el tret d’eixida a la multitudinària manifestació, que, a ritme de batucada, va anar des de la Porta de la Mar fins a la plaça de l’Ajuntament. En la marxa es van barrejar persones de totes les edats amb gent disfressada, alguns amb el cos tenyit de purpurina i, fins i tot, banderes estampades en la pell.

El Dia de l’Orgull LGTBI compleix 40 anys a l’Estat i ahir va seguir amb el seu habitual tarannà reivindicatiu. Els manifestants van dur pancartes on es podien llegir lemes com: ‘Les identitats trans no són una malaltia. Despatologització ja!’, ‘La transfòbia mata’ o ‘En els nostres països ens condemnen. Dret a l’asil per orientació sexual i identitat de gènere’. Una de les més reivindicatives resava: ‘No és LGTBfòbia. Vostè no té por, vostè és imbècil’.

La marxa va comptar amb el suport de representants polítics, com ara el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; la vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra; la titular de Sanitat, Carmen Montón, o l’alcaldessa en funcions, Sandra Gómez.

Tots els partits amb representació a les Corts excepte el Partit Popular es van sumar a la celebració i van dur els seus propis autobusos i camions. També van participar-hi autobusos especials de la Policia Local de València, l’Agència Valenciana de Turisme o l’Empresa Municipal de Transports (EMT).

La llarga comitiva va recórrer el cèntric carrer Colón fins a Xàtiva per a culminar en la plaça de l’Ajuntament, on Lambda va llegir un manifest centrat a exigir una llei estatal contra la LGTBIfòbia’ i el “canvi de nom sense diagnòstic” per a les persones trans, així com més formació en igualtat i “plans específics de lluita”.

A nivell local, la coordinadora general de la plataforma, Fani Boronat, va reconèixer, en declaracions a Europa Press, que la ‘llei trans’ aprovada fa dos mesos per les Corts Valencianes va tenir una implementació “ràpida i efectiva” en favor de l’autodeterminació.

Però, en la resta del món, va insistir en la necessitat que l’Organització Mundial de la Salut descatalogue la transsexualitat com una “incongruència de gènere” i com una malaltia o trastorn en altres entitats internacionals. Boronat també va urgir a dur a terme un canvi en la política exterior a refugiats LGTBI.

En qualsevol cas, la portaveu va reconéixer que “s’ha avançat moltíssim” des del primer Orgull, on “es penaven les persones per ser LGTB”. “Cada any, la societat espanyola, i també la valenciana, està més a favor d’aquests drets, però hem de seguir lluitant”, va reivindicar.

Amb la mateixa meta, la secretària de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transexuales i Bisexuales (FELGTB), Paula Iglesias, va definir la llei d’identitat de gènere del 2017 com una “gran conquesta que s’ha quedat arrere en dret” i va valorat tant la marxa de València com la “resposta massiva” de la societat contra l’autobús d”HazteOir com a “exemple que la societat està molt més conscienciada”. Iglesias va advocar igualment per unir festa i reivindicació perquè “no són sol drets LGTB: són drets humans”.

Suport del govern

Durant el recorregut, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va assenyalar que “és una alegria poder compartir un dia de llibertat, un dia d’alegria enorme per a la recuperació, a poc a poc, dels drets perduts”.

El líder del Consell es va mostrar “especialment content perquè aquesta setmana s’ha publicat una enquesta de valors dels valencians en la qual es diu que pràcticament la immensa majoria de la societat entén perfectament la diversitat, vol viure la seua vida en llibertat i vol que els altres també la visquen en llibertat”.

La manifestació va comptar amb presència de membres del Consell i de tots els partits a excepció del PP. / DANIEL GARCÍA-SALA

Per a Puig, aquest fet és símptoma que “aquesta societat és una societat millor, una societat de valors, una societat avançada, progressista, de la qual ens hem de sentir tots molt orgullosos”.

Per la seua banda, la vicepresidenta Mónica Otra va posar en valor que el Consell “enguany ve ja amb una llei trans aprovada”. “Aquesta Comunitat per fi té una normativa que permet que la gent trans puga autodeterminar la seua identitat de gènere. Ara toca treballar per a desplegar completament aquesta llei”.

Oltra va indicar que aquest any la marxa de l’Orgull és, “a diferència de l’any passat, una manifestació en la qual hem avançat i hem recuperat drets, en aquest cas, per a un col·lectiu tan vulnerable com el col·lectiu trans, que hui està millor”.

La marxa de l’Orgull va donar pas a una gran festa oberta al públic per segon any consecutiu a la plaça de l’Ajuntament de València, amb música de discjòqueis i llums fins a les tres de la matinada.

Comparteix

Icona de pantalla completa