Diari La Veu del País Valencià
El TSJ manté la suspensió cautelar del Decret de Plurilingüisme r

El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià manté la suspensió cautelar del Decret de Plurilingüisme del Consell en ensenyament no universitari en rebutjar el recurs presentat per la Generalitat, segons ha informat l’alt tribunal valencià.

El passat mes de maig aquest òrgan judicial va suspendre cautelarment el decret de la Generalitat sobre plurilingüisme en l’ensenyament no universitari i va acceptar la petició que havia realitzat la Diputació d’Alacant mitjançant el recurs que va interposar contra aquesta norma en considerar que “discrimina” part de l’alumnat.

Els magistrats van explicar que accedien a la mesura cautelar del decret –l’aplicació pràctica del qual està prevista a partir del pròxim curs escolar 2017-18– perquè resultava “evident que, en cas de no suspendre’s fins que recaiga sentència, un gran nombre d’alumnes podria veure els seus drets disminuïts en relació a l’acreditació d’idiomes”.

En aquest sentit, que és la base argumental de la mesura cautelar sol·licitada, apreciaven que, malgrat el que al·lega el lletrat de la Generalitat, “existeix una diferència entre les acreditacions dels idiomes en els nivells bàsic, intermedi i avançat”.

En la seua resolució, notificada aquest dilluns a les parts, la sala manté que “malgrat la insistència del lletrat de la Generalitat, la certificació és diferent per als alumnes que opten pel (nivell) bàsic, que sempre obtindran una certificació inferior, que els que ho facen en el nivell avançat, i aquesta diferència de nivells ve marcada per l’ensenyament en castellà o valencià”.

La sala rebutja els arguments exposats per la Generalitat, que considerava improcedent la suspensió de la norma basant-se en la previsió que el decret recorregut només entra en vigor en el curs 2017-2018 per a l’educació infantil, on no s’ha previst l’obtenció de cap certificació. El tribunal diu, no obstant açò, “que aquest argument no pot acceptar-se, ja que si no entra en vigor immediatament tampoc pot perjudicar la suspensió”.

En la interlocutòria es rebutja, a més, la petició plantejada per l’administració autonòmica perquè el recurs contra la suspensió cautelar del decret fóra resolt pel ple de la sala contenciosa administrativa, és a dir, pels 23 magistrats que la integren, i no pels tres jutges de la Secció Quarta que veuen l’assumpte.

El tribunal considera que la petició de la Generalitat és extemporània. En aquest sentit, els magistrats assenyalen que la petició “hauria d’haver-se plantejat amb anterioritat, açò és, en personar-se el lletrat de la Generalitat” o en el moment en què se li va donar trasllat per oposar-se a la sol·licitud de mesura cautelar de suspensió plantejada per la Diputació, però no, apunten, “quan ja s’ha resolt la mesura cautelar de forma no favorable a la tesi de l’administració demandada, intentant modificar la composició del tribunal que ha de resoldre el recurs de reposició”.

La secció quarta rebutja també la postura de la Generalitat, que entenia que la Diputació d’Alacant no estava legitimada per a interposar el recurs contra el decret. Així, conclou que si bé la Diputació no té competències en matèria educativa, “té un interès legítim per a eixir en defensa dels drets dels seus ciutadans que crega infringits o menyscabats” perquè l’administració autonòmica “no és l’única que defensa interessos generals; també ho fa la Diputació”.

L’alt tribunal desestima en una altra resolució independent el recurs interposat pel Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament (STEPV), que també sol·licitava l’aixecament de la suspensió cautelar del Decret de Plurilingüisme en l’ensenyament no universitari acordada al maig. La decisió del TSJ no és ferm i pot ser recorreguda, apunten des de l’alt tribunal.

Compareixença de Puig

La presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), Isabel Bonig, ha demanat de manera urgent la compareixença en les Corts Valencianes del president de la Generalitat, Ximo Puig, després de la decisió del TSJ valencià. En un comunicat, Bonig sol·licita aquesta compareixença perquè el cap del Consell explique quines mesures adoptarà després de rebutjar, el TSJ valencià, el recurs de paralització presentat per la Generalitat i que manté la suspensió del Decret de Plurilingüisme.

“Davant la gravetat dels fets volem que, vista la incapacitat manifesta del senyor Vicent Marzà per a dirigir l’educació valenciana, siga el president de la Generalitat qui explique quina alternativa planteja i quines instruccions donaran a la comunitat educativa davant el caos que han generat i el desconcert que hi ha en aquests moments en l’ensenyament valencià, centres, famílies i docents, que no saben a quines atenir-se”, assenyala Bonig.

La presidenta del PP ha justificat que “aquesta urgència ve motivada per la falta de serietat i nul rigor d’un govern que s’ha obstinat en una qüestió que s’està demostrant que és un xantatge a les famílies”, alhora que ha advertit que “la suspensió cautelar provoca seriosos perjudicis a les famílies en ple procés d’admissió que ara s’ha vist suspés”. “Tot el curs educatiu està condicionat per una normativa paralitzada i volem que Puig vaja a les Corts personalment a aclarir què passarà i quines mesures pensen adoptar”, ha conclòs Bonig.

Comparteix

Icona de pantalla completa