Diari La Veu del País Valencià
La Gran Fira de València s'estén del centre a la marr

Més de 250 activitats ompliran l’agenda de la Gran Fira de València que començarà el proper 30 de juny i tindrà com a colofó la Batalla de Flors i la Correguda de Joies a la platja de Pinedo els dies 1, 2 i 3 d’agost. La regidoria de Cultura Festiva manté per a enguany l’aposta per una fira descentralitzada, que arribe a tots els barris i districtes. La decisió ve avalada pels resultats de l’edició anterior, ha explicat Pere Fuset aquest dilluns durant la presentació de la present edició.

Els esdeveniments prendran la ciutat en 86 emplaçaments diferents per a captivar amb una oferta “diversa” els veïns. El consistori també vol animar a participar els milers de turistes que visiten durant el mes de juliol la ciutat; per això, entre altres mesures, la programació podrà consultar-se a la web en tres idiomes: valencià, castellà i anglés. Les activitats es podran seguir a través de les xarxes socials i la programació es repartirà a diferents punts de la ciutat i conjuntament amb un periòdic local. Amb un pressupost de 430.000 euros, Pere Fuset ha destacat de la programació els cinc caps de setmana temàtics que acumularan “més intensitat” i el Correfira que estendrà els espectacles des de la plaça de l’Ajuntament, on tindrà lloc l’Encesa de la Fira amb la Traca Correguda (dissabte 1 de juliol), fins a la Marina de València, on dissabte 15 de juliol tindrà lloc la Nit a la Mar, per a acabar amb la Batalla de Flors al passeig de l’Albereda.

Encara que de dijous a diumenge el número d’activitats es multiplica, entre setmana la programació tractarà de donar alternatives a les diferents edats, segons ha explicat el regidor. Els jocs tradicionals (truc i parxís) i el Gran Karaoke amb la música en directe dels Germans Brothers ocuparà les nits de dilluns. Dimarts, les activitats estaran especialment encaminades a les persones majors, mentre que les vesprades dels dimecres es dedicaran per als més menuts, que seran els protagonistes de les activitats de teatre i música, entre les quals destaquen concerts com el Dani Miquel (en la Menuda Fira), el circ d’El Gran Fele o Pop Corn’s de Maduixa Teatre. Això no obstant, les nits de dimecres estan orientades al públic més adult amb teatre com Ladies or not two Ladies de Cashalada cia. o cinema com el cicle Comença l’Espectacle a La Nau.

La Traca Correguda a la plaça de l’Ajuntament encetarà el calendari pirotècnic. / DIARI LA VEU

Durant les nits de dijous tindran rellevància els concerts tributs i els monòlegs, tot i que amb el cap de setmana a la vista l’agenda es barreja amb activitats al MuVIM, cicles de cinema, el primer torneig del joc de cartes Fallera Calavera, el primer Campionat Trivialència i moltes mostres de cultura tradicional que cobren especial significança dins de la programació, com ha fet constar Pere Fuset. En aquest sentit, el regidor de Cultura festiva ha destacat l’augment de grups de música en valencià que actuaran als Concerts de Vivers, a més dels grups que portaran la música als barris de la ciutat. “La programació tracta de fomentar la cultura i la indústria valenciana”, ha destacat Fuset preguntat per Diari La Veu. De fet, “la majoria d’empreses són valencianes”, ha afegit.

Fites destacades

Entre els esdeveniments que configuren la programació destaca la Cercavila d’inici (1 de juliol), que amb la Xaranga Kriptonita, la companyia La Fam i Les Folies, portarà la festa des de la plaça de la Reina fins a les portes de l’ajuntament, on la Traca Correguda servirà per a encetar també l’agenda del calendari pirotècnic. Del Piromusical a la Marina de València se’n farà càrrec Ricasa.

La Gran Nit de Juliol, el dia 22, tindrà un gran accent valencià amb el concert de campanes, els concerts de la Ruta del Carme –espectacles de 30 minuts on destaquen Senior, Apa, Tesa, Mara Aranda, Candela Roots, Herba Negra i Le Danding Pepa Swing Band– i les activitats nocturnes als museus de la ciutat, on col·laboraran tots els espais expositius locals i el MuVIM, l’IVAM, el Consorci de Museus i la Fundació Bancaixa. En aquest sentit, cal destacar que els espais de gestió estatal no hi participaran, ja que com ha apuntat Pere Fuset l’edició anterior se’ls va convidar a participar però “no van contestar”.

Cal ressaltar també el concert de Txarango, Vadebo i Pupil·les (30 de juny) que obrirà els Concerts de Vivers, que acabaran el 25 de juliol amb l’actuació de Carlos Vives i per on passaran Manel, Gener, Geografies, Zoo, Atupa, Riot Propaganda, Love of Lesbian al costat d’artistes de l’estat com La Oreja de Van Gogh, Celtas Cortos, Mägo de Oz i internacionals com Michael Nyman Band i Ara Malikian

Per últim, el Palau de la Música acull també el XXI Festival de Jazz de València, que a més dels concerts de la secció oficial que tenen lloc a l’auditori durà la música als barris de la ciutat. La música de banda serà la protagonista amb la 131a edició del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València que començarà el 17 de juliol amb els concerts del precertamen i que concentraran l’atenció els dies 20, 21, 22 i 23 de juliol amb les quatre seccions del CIBM.

Comparteix

Icona de pantalla completa