Diari La Veu del País Valencià
Perillen una desena d’unitats educatives en valencià a l’Alcoià i el Comtat
RedactaVeu / Alcoi / Cocentaina

Escola Valenciana ha presentat hui un informe sobre les línies en valencià que l’administració educativa proposa eliminar per al curs 2014-2015. Segons aquest document, perillen 9 unitats educatives en valencià de 9 escoles públiques de l’Alcoià i el Comtat. Les poblacions afectades són Alcoi, Banyeres de Mariola, Castalla, Cocentaina, Ibi Muro, Onil i Planes.

Des de la Coordinadora de l’Alcoià i Comtat pel Valencià han destacat que malgrat els repetits “atacs” de la Conselleria d’Educació a l’ensenyament públic, és precisament en els centres educatius públics “on es concentren els programes d’ensenyament òptims, els que millors garanties i resultats acadèmics d’èxit donen: els programes d’ensenyament en valencià”.

Aquest fet, asseguren des de la Coordinadora de les comarques afectades, “no és que ho diguem nosaltres, sinó que s’ha comprovat a tots els informes que s’han fet des de l’Institut Valencià de la Qualitat Educativa”, i ho diuen també les universitats valencianes i les Unitats per a l’Educació Multilingüe. “Nosaltres anem amb resultats científics per davant i podem assegurar que els experts recomanen l’ensenyament públic en valencià”, ha subratllat Francesc Gisbert, professor i president de la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià.

Alcoi, un cas del tot “inacceptable”

Per aquesta raó, l’entitat comarcal de defensa del valencià considera “inacceptables” casos com el CP Miquel Hernández d’Alcoi, una població on la qualitat dels centres públics existents és “impecable” i, alhora, és una ciutat “on no hi ha suficient oferta d’ensenyament públic”.

La inspecció va comunicar al centre que recuperarien la unitat que va ser suprimida l’any passat si augmentaven la matrícula. Aquest fet s’ha produït i la Conselleria “es nega a dotar-los d’una unitat més per a no gastar-se diners”.

Per a Sofia Moltó, mestra i vicepresidenta de la coordinadora, “la suposada manca de matrícula, en molts casos, prové de la nul·la promoció dels centres públics per part de la Conselleria d’Educació.” Moltó ha recordat a la Generalitat que l’escola pública en valencià “és la nostra escola i continuarem dignificant-la com cal” a la Trobada d’Escoles en Valencià que organitzem cada any a la nostra comarca”.

Pel que fa les xifres generals, el 67,43% de l’alumnat valencià estudia a centres públics. Això sembla no ser cap impediment perquè la Conselleria d’Educació haja proposat retallar 187unitats en Infantil (en valencià i castellà) de la pública i n’augmenta 8 de la concertada.

Comparteix

Icona de pantalla completa