Diari La Veu del País Valencià
El Congrés aprova demanar al govern espanyol acabar amb la llibertat horària instaurada pel PPr

El Congrés ha aprovat una proposició no de llei (PNL) presentada per Compromís que persegueix acabar amb la llibertat horària instaurada pels governs del PP a l’Estat i al País Valencià i que permet al comerç obrir els diumenges i festius. La PNL ha rebut el suport de PSOE, Unidos Podemos, ERC, PNB i PDeCat a la Comissió d’Economia, Indústria i Competitivitat de la cambra baixa, a més de l’abstenció dels 3 diputats de Ciutadans.

La PNL de Compromís, promoguda per la diputada Marta Sorlí i transaccionada amb el PSOE, demana “modificar l’apartat 5 de l’article 5 de la Llei 1/2004, de 21 de desembre, d’Horaris Comercials, així com el desenvolupament legislatiu posterior del qual porta causa la redacció d’aquest apartat 5, amb l’objectiu d’evitar l’obligació d’imposar, de forma automàtica, la declaració de zona de gran afluència turística als municipis que complisquen amb determinats requisits, respectant les competències de les Comunitats Autònomes”.

El text de Compromís i PSOE exigeix al Govern que “facilite, mitjançant la inclusió d’una nova disposició transitòria en la Llei 1/2004, de 21 de desembre, d’Horaris Comercials, que aquells municipis que, àdhuc complint amb determinats requisits, hagen sigut declarats zona de gran afluència turística, puguen demanar la revocació d’aquesta declaració davant les autoritats competents”.

Pla contra l’explotació laboral

La PNL també preveu promoure un Pla Contra l’Explotació Laboral en el sector per a garantir que la jornada de treball s’efectue respectant els límits legals i promoure, previ diàleg amb els interlocutors socials, les mesures que possibiliten que les necessitats addicionals relacionades amb els horaris comercials s’atenguen fent una utilització racional del temps de treball, segons ha indicat Compromís en un comunicat.

A més, la proposició no de llei aprovada demana dur a terme inspeccions laborals “perquè el canvi de model es base en una ocupació de qualitat que beneficie les condicions i l’estabilitat laboral i millore l’oferta de productes i serveis”. Sorlí ha defensat que la seua “proposta és necessària per a una vertadera conciliació familiar i laboral, impulsar i defensar el xicotet comerç i conservar l’essència de les ciutats, la qual cosa atraurà un turisme de qualitat”.

El tema dels horaris comercials és un dels assumptes a què la Conselleria d’Economia, que dirigeix Rafa Climent, i la direcció general de Comerç, que encapçala Natxo Costa, ha dedicat més esforços. I, també, un dels que més maldecaps està donant a aquesta Conselleria. La dificultat de combinar els interessos de les diferents patronals amb les directrius que marca Economia i les especificitats de cada municipi –principalment València i Alacant– ha fet que el tema encara no estiga desbloquejat i s’estiga acabant de buscar una solució. Si no hi ha acord, però, la Conselleria d’Economia preveu regular els horaris comercials mitjançant l’anomenada llei d’acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa