Diari La Veu del País Valencià
Una manifestació satírica recorrerà el centre històric de València demanant "més pisos per a turistes i menys per als veïns" r

Una manifestació satírica de “turistes”, promoguda per la xarxa Entrebarris i col·lectius veïnals, recorrerà aquest divendres els carrers dels barris del Carme, de Velluters i el Mercat de València per a protestar per la “turistificació” del centre històric i criticar el govern municipal per la promoció d’unes “polítiques urbanes al servei de la indústria del turisme”, segons ha indicat l’organització en un comunicat.

La protesta començarà a les 19.30 hores a la plaça de la Botja i realitzarà accions simbòliques per tot Ciutat Vella, com ara una simulació d’una subhasta d’immobles del nucli antic o la venda d’un conegut edifici patrimonial de la ciutat. D’aquesta manera, “una onada de turistes” recorrerà els carrers demanant “més pisos per a turistes i menys per als veïns”.

Els convocants de la mobilització reivindiquen “el dret a la ciutat dels veïns” i “accions que asseguren l’accés a la vivenda i la permanència”. Al seu parer, els barris del centre de la ciutat estan patint “un procés desmesurat d’expulsió de veïns per les pujades exagerades dels lloguers i per la no renovació dels contractes”. A més, consideren que hi ha una compra “descontrolada” d’edificis a la zona per a “obrir futurs hotels, que multiplicaran el desplaçament de la ciutadania a mitjà termini”.

Gómez: “A València no hi ha turismefòbia”

La primera tinent d’alcalde i regidora de Turisme, Sandra Gómez, ha mostrat el seu “respecte” davant de “qualsevol manifestació i expressió” realitzada per “qualsevol moviment associatiu a València” i ha al·ludit a l’enquesta feta sobre els apartaments turístics i a la percepció “positiva” que, al seu parer, els ciutadans tenen del turisme. “La societat valenciana és acollidora i bona amfitriona”, ha assegurat.

Gómez ha defensat que el turisme pot causar friccions de convivència, si bé ha insistit que “el sentiment de la majoria de la ciutat de València no és de confrontació ni de turismefòbia”. La regidora ha apuntat que les reivindicacions que facen els col·lectius i associacions no han de “marcar la política municipal”. “No s’ha de governar amb impressions o sensacions. L’enquesta marca el sentiment majoritari”, ha dit.

Per últim, Gómez ha afegit que discrepa dels motius de la convocatòria de divendres i ha instat a guardar l'”equilibri”, que, al seu parer, “no ha de canviar”, si bé ha apostat per “fugir del turisme de masses que genera rebuig”.

Comparteix

Icona de pantalla completa