Diari La Veu del País Valencià
Marzà demana "tranquil·litat" a pares i mestres i acusa el PP de posar-los "la por al cos"r

Vicent Marzà va fer ahir una defensa tancada del model educatiu suspés cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia i va garantir que “el decret” que el regula “no s’està desenvolupant” en compliment de la interlocutòria, fruit d’un recurs de la Diputació d’Alacant, governada pel Partit Popular. Durant una compareixença a la Comissió d’Educació de les Corts a petició pròpia, el conseller ha posat en mans de l’Advocacia de la Generalitat els propers moviments del seu departament i, per això, va demanar “tranquil·litat” als pares, mares i, sobretot, als professors, als quals, segons Marzà se’ls “està posant la por al cos” amb el “compliment de la legalitat”.

El conseller va posar sobre els seus muscles i els de la conselleria tota la responsabilitat i va advertir que no pensa “tolerar” que es pose en dubte l’actuació dels docents i dels directors, els quals va donar les “gràcies” pel seu treball. Marzà va parlar de la necessitat del Decret de Plurilingüisme Dinàmic després de constatar que mentre que, segons les darreres dades oficials, “el 99,5 % de la població domina de forma oral el castellà”, només el “30% domina el valencià i el 6,6%, l’anglès”. Davant d’aquestes dades, a parer del conseller, “la irresponsabilitat hauria sigut no fer res”.

Marzà va aprofitar la compareixença per a reiterar que el consell recorrerà davant del Tribunal Suprem contra la paralització cautelar del decret i va garantir que no pensa recular pel que fa a aconseguir que tots els alumnes valencians aprenguen les tres llengües i, fins i tot, “una quarta d’estrangera”.

El PP en demana la dimissió

Tant la portaveu de Ciutadans, Mercedes Ventura, com la del PP, Beatriz Gascó, van acusar Marzà de voler imposar un model lingüístic que suposa “un xantatge” a les famílies i als centres educatius. “Li han parat el decret per la seua radicalitat. Vosté és l’únic responsable del caos que viuen els centres”, va advertir la diputada del PP i antiga responsable de Política Lingüística quan María José Català era consellera d’Educació. Per tot plegat, Gascó va demanar “la dimissió” de Marzà “com a única solució per al xantatge lingüístic del Botànic”.

Llibertat d’elecció

Contra l’argument de la imposició, Marzà va recordar que “els qui s’omplin la boca parlant de llibertat, quan estaven a la Conselleria, des d’un despatx, decidien quin programa lingüístic havia d’aplicar cada centre”.

També va recordar que el Decret de Plurilingüisme va ser una decisió “participada i dialogada” a partir dels criteris dels experts en aprenentatge de llengües. Respecte a l’acceptació social del nou model, el conseller va exposar que “el 98% dels consells escolars han arribat a consensos amb majories superiors als dos terços”. Sobre el punt que ha provocat la suspensió cautelar, el de l’acreditació del coneixement de llengües dels alumnes, el conseller va assegurar que “conduirà a l’obtenció de títols d’anglés i valencià en finalitzar els estudis perquè el seu domini ja estarà garantit. Ho diu clarament la disposició addicional cinquena del decret. Per tant, tots poden certificar. Ara ningú no pot acreditar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa