Diari La Veu del País Valencià
Puig no veu motius per a fer una remodelació de govern i destaca la "cohesió" del Consellr

El govern del Botànic celebra, aquest dijous, el seu segon aniversari i ho fa amb la voluntat de donar continuïtat als actuals membres del Consell. Així ho ha assegurat el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui, preguntat per la possibilitat d’escometre una remodelació de govern, ha assenyalat que, actualment, no veu “cap motiu” per a rellevar cap dels seus consellers. En la roda de premsa de balanç dels ‘Dos anys del Canvi’, el cap del Consell ha assegurat que el seu govern és un “equip cohesionat” que, actualment, en l’equador de la legislatura, “està donant tot el seu rendiment òptim”. Per aquest motiu, Puig ha assegurat que no veu “cap motiu” per a fer una crisi de govern que supose l’eixida de cap del actuals responsables de les distintes conselleries.

Puig, qui ha comparegut acompanyat de la vicepresidenta Mónica Oltra, ha destacat la bona salut que travessa el seu executiu. En aquest sentit, el president ha assegurat que la “pluralitat” del seu govern ha aportat “estabilitat” al Consell i que la “cogestió” és sinònim de “fortalesa”. “L’Acord del Botànic no fa miracles, però tots junts estem aconseguint que se solucionen els problemes profunds” que arrossegava el país, ha afirmat Puig, qui ha destacat l'”honradesa” del seu govern. “Hi ha valencians que estan d’acord amb el Consell i d’altres que no, però ara tots saben que el seu govern és honrat”, ha assegurat.

El president ha assegurat que “tots els indicadors econòmics i socials han millorat respecte fa dos anys” malgrat que ha matisat que “queda molt per fer”. En aquest sentit, tant Puig com Oltra s’han mostrat poc triomfalistes durant la roda de premsa, en què han enumerat les principals mesures engegades durant els darrers 24 mesos i que han “millorat” la vida d’una gran part de la ciutadania. “Ni un gra de satisfacció, però no renunciarem a explicar la veritat de la nostra gestió”, ha dit Puig.

El cap del Consell ha afirmat també que l’acció de govern s’ha vist “limitada” per l’infrafinançament i la manca d’inversió de l’Estat, que, en la seua opinió, “no està tractant amb lleialtat” l’administració valenciana. Amb totes aquestes “febleses i mancances”, ha dit Puig, el Consell està treballant “humilment i per als més humils” i per a posar, en els pròxims dos anys, les bases per als pròxims 20 anys. “Aquest és un govern que pensa en les noves generacions i no en les noves eleccions”, ha conclós Puig.

Per la seua banda, la vicepresidenta Mónica Oltra ha fet un repàs pels principals èxits assolits en cadascun dels cinc eixos que conformen l’Acord del Botànic. En aquest sentit, ha explicat que el que pretenen les polítiques implementades pel Consell és posar els fonaments per a un nou model social “a llarg termini” que faça “més fàcil la vida de les persones”. Oltra ha incidit en el fet que, actualment, a la Generalitat “ja no és roba” i que tots aquests diners que ja no van a les butxaques d’alguns i els derivats de la “millora de l’eficiència i la sobrietat” es destinen a polítiques socials com les que han permés en, aquests dos anys, eliminar els copagaments, estendre l’assistència sanitària a totes les persones o construir noves escoles, entre altres mesures.

Balanç de l’Acord del Botànic

Pel que fa al balanç d’aquests dos anys de legislatura, la vicepresidenta ha explicat que en el primer dels cinc eixos en què es divideix l’Acord del Botànic –’Rescatem Persones’– s’han dut a terme mesures com Xarxa Llibres, prestacions econòmiques per a la dependència i per a l’acolliment familiar, així com ajudes a la violència de gènere i indemnitzacions en cas d’assassinat. Així mateix, s’ha desenvolupat una “humanització de les infraestructures” i l’extensió dels tractaments antivirals innovadors a tots els afectats per l’Hepatitis C. A més, és la primera autonomia a aplicar-ho.

Al segon eix, que gira entorn de la ‘Regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció’, s’emmarquen mesures com la Llei de Responsabilitat Social, que posa les bases de la contractació amb l’administració, així com una major organització i planificació per part de l’executiu valencià a través del portal de transparència.

‘Governar per a les persones’ és el tercer pilar de l’acció de govern, que arreplega èxits com l’engegada d’un pla per a dignificar les infraestructures sanitàries, que compta amb 359 milions d’euros; un projecte per a l’eliminació dels barracons amb 30 obres en marxa; l’extensió progressiva de l’ensenyament de 0 a 3 anys amb 69 aules noves en dos anys, i la formació del professorat en llengües estrangeres.

Pel que fa al quart paquet de mesures sobre un ‘Nou model productiu’, la Generalitat destaca l’impuls a les pimes que està duent a terme l’Institut Valencià de Finances (IVF), la Llei d’estructures agràries per a l’ordenació i modernització del sector agroalimentari, així com la promoció del municipalisme amb la creació de l’Autoritat Metropolitana de Transport. A més, també subratllen programes per a incentivar l’ocupació, com ara Avalem Plus, amb el qual es van a crear més de 4.000 llocs de treball en els ajuntaments, o convocatòries d’ocupació en Sanitat i Educació.

L’últim eix del full de ruta del Consell se centra en el ‘Finançament just i auditoria ciutadana’, amb apostes com el Fondo de Cooperació Local i la reivindicació d’un nou model de finançament autonòmic que servisca per a tot l’Estat i en el qual es tinga en compte l’infrafinançament del País Valencià. En aquesta demanda, destaca l’ampli consens aconseguit entre entitats empresarials, sindicats, associacions, universitats i representants de les principals institucions valencianes.

Comparteix

Icona de pantalla completa