Diari La Veu del País Valencià
Alzira dissenya una estratègia per a la prevenció d’incendis al paratge natural de la Murta i la Casella

L’Ajuntament d’Alzira ha elaborat un document en què s’informa de les actuacions que s’han dut a terme al municipi en matèria de prevenció d’incendis i en què queden recollides les diferents iniciatives que hi ha en marxa, així com les que s’iniciaran en breu, segons han informat a Diari La Veu fonts municipals. Es tracta d’una planificació organitzada en col·laboració amb altres administracions, a curt, mitjà i llarg termini, i que se centra no sols en l’entorn de la Murta, sinó en la totalitat del paratge natural municipal, que inclou la Murta i la Casella i també la resta del terme municipal, on hi ha altres espais de valor, com urbanitzacions i espais amb un elevat risc d’incendi.

La regidoria de Medi Ambient ha fet una tasca informativa periòdica a través de les reunions del Consell del Paratge Natural Municipal, amb representació de l’Associació Amics de la Murta, qui ha al·ludit recentment a la “passivitat municipal” respecte a un possible incendi a la Murta i a la falta del pla de prevenció d’incendis per al dit espai natural. En les reunions del Consell, s’ha informat els membres de la redacció, des del mes de març, del Pla de Prevenció d’Incendis del Paratge Natural Municipal de la Murta i la Casella, subvencionat per la Diputació de València. El treball s’acaba d’entregar a l’ajuntament per a la seua revisió tècnica abans del debat al Consell del Paratge i de la seua posterior aprovació per l’Ajuntament d’Alzira.

El document marca l’estratègia d’actuacions que cal realitzar al paratge natural i incorpora un cronograma d’actuacions en coherència amb allò que s’ha indicat al text. A més, aquest estiu es realitzaran jornades formatives a cada urbanització (a la del Respirall, a la de San Bernat, a la de Santa Marina, al Racó, a les Valletes de Bru i a les Valletes de Gall).

S’ha contractat un servei d’assessorament a urbanitzacions i propietaris de vivendes forestals personalitzat per tal d’explicar-los quines són les mesures de prevenció que han de realitzar des de les seues parcel·les perquè un incendi forestal els afecte el mínim possible

Per a millorar la seguretat dels bombers, s’instal·laran senyals informatius dels vials d’accés i d’eixida de les urbanitzacions i es preveu la realització d’un simulacre. També s’ha contractat un servei d’assessorament a urbanitzacions i propietaris de vivendes forestals personalitzat per a explicar-los quines mesures de prevenció han de realitzar i, a més, aquesta mateixa setmana ha començat el taller d’ocupació “T’Avalem” que, amb una duració d’un any (fins a juny de 2018), té previst formar 10 persones com a peons forestals i que es realitzen les tasques previstes de formació (desbrossament i selvicultura preventiva d’incendis) a la Murta, la Casella i la Muntanyeta, tot això d’acord amb allò que s’ha indicat en l’esmentat Pla de Prevenció.

Aquest mes de juliol comencen, a més, les brigades del Servef, que entre d’altres, faran tasques en matèria de prevenció d’incendis: neteja de límits, retirada de pedres de les pistes o retirada de residus al paratge natural de la Murta i la Casella. Respecte a les pistes de la Murta, s’estan redactant els projectes de reparació, ja que van ser greument afectades per les pluges de desembre de 2016. En febrer de 2017 es va sol·licitar una subvenció a l’Agència d’Emergències de la Generalitat Valenciana que a hores d’ara no s’ha resolt.

Aquest mes comencen les brigades del Servef, que entre d’altres, faran tasques en matèria de prevenció d’incendis

Pel que fa al personal, hem planificat un reforç del departament mitjançant contractacions subvencionades i respecte de la conservació del medi natural, està prevista la incorporació d’un tècnic mitjà que dirigirà una brigada especialitzada en les tasques de selvicultura i prevenció d’incendis. La finalitat de l’ajuntament és treballar per tal de previndre els incendis forestals, perquè la prevenció és la millor defensa.

Alzira té 4.000 hectàrees de zona forestal, amb densitat elevada de vegetació, per això aquestes mesures són prioritàries per a la Regidoria de Medi Ambient i per a tot l’equip de govern i no cal oblidar que la tasca ha de ser prèviament planificada per personal expert.

Comparteix

Icona de pantalla completa