Manises fa una crida per a trobar familiars de manisers afusellats a Paterna

/ Manises
2 juliol 2017 01:00h
L\'alcalde i la regidora de Memòria Històrica de Manises en la visita a la fossa de Paterna
Cal recuperar la memòria històrica i la dignitat de les víctimes de la repressió franquista. A principi de juny, la regidora de Memòria Històrica, Pilar Gómez, acompanyada de l’alcalde de Manises, Jesús Borràs, es van personar al Cementeri de Paterna per a interessar-se per les obres d’excavació i d’exhumació de la fossa 113, en la qual se suposa que hi ha soterrats quatre manisers que van ser afusellats durant la repressió franquista.
Durant la visita, tant la regidora com l’alcalde van fer un seguiment d’aquest projecte d’excavació, finançat, en part, per la Diputació de València. A peu de fossa, i mentre l’equip d’arqueòlegs i antropòlegs treballava en la recuperació de les restes dels, fins ara, més de quinze cossos descoberts amb signes de violència, tots dos van poder veure in situ l’evolució d’uns treballs que, des del passat 22 de maig i durant tot el mes de juny i part de juliol, estan portant-se endavant en el quadrant esquerre del cementeri per a recuperar les restes dels aproximadament 61 afusellats que s’estima que hi ha soterrats a aquesta fossa, del total de 2.238 persones afusellades a Paterna pel franquisme.
Amb motiu d’això es van entrevistar amb el president de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa 113 de Paterna, Santi Vallés, i amb el director de l’equip d’arqueòlegs i antropòlegs que estan duent a terme les obres d’excavació d’aquesta fossa i màxim representant de l’Associació Científica ArqueoAntro, Miguel Mezquida, els quals van explicar-los el procediment dut a terme per a constituir l'associació de familiars per a encetar un projecte d’excavació, com es realitza l’exhumació i els detalls de les troballes fetes a la fossa.
En aquest sentit, des de la Regidoria de Memòria Històrica es fa una crida a tos els familiars de manisers afusellats a Paterna perquè contacten amb l’Ajuntament de Manises per tal de treballar conjuntament per a trobar els seus familiars a les fosses que vagen obrint-se i, especialment, per la urgència, a aquells que se suposa que estan soterrats a la Fossa 113, que són José Navarro Marqués, Carlos Soler Esteve i Fernando Moya Columina.
Pilar Gómez va mostrar la seua satisfacció pels resultats d’aquest projecte i va anunciar la realització, el proper dia 11 de juliol, d’una xarrada informativa amb membres de l’equip que està duent a terme els treballs d’exhumació per tal que els veïns de Manises puguen conéixer-los de primera mà. Serà a les 19.00 h al departament de Joventut, situat al carrer Francisco Valldecabres núm. 1.
next