Diari La Veu del País Valencià
El descampat de l'IVAM es convertirà en un jardí amb escultures d'Alfaro, Navarro, Soto i Ortír

El descampat adjacent a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) començarà a cobrar una altre aspecte i tindrà un altre ús durant l’últim quadrimestre d’aquest any. La Generalitat, a través de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, i l’Ajuntament de València han desbloquejat una situació que portava molts anys en punt mort. Aquest divendres, el conseller Vicent Marzà i l’alcalde Joan Ribó, junt amb el director del museu, José Miguel G. Cortés, van signar l’acord de col·laboració pel qual es cedeixen els terrenys al museu, i que permetrà l’ampliació de l’IVAM.

Les obres “menyspreades” durant anys, va criticar el conseller, es mamprendran el més aviat possible. El consistori ja ha posat en marxa les expropiacions i agilitzarà els tràmits perquè a finals de 2017 les herbes que creixen entre els murs deixen lloc a una nova zona verda amb cultura de proximitat.

El solar situat al carrer de la Beneficència i de Na Jordana tindrà l’aspecte d’un jardí; el barri guanyarà un espai verd i el museu exposarà obra pròpia. Així, el visitant podrà contemplar art contemporani signat per artistes valencians com Andreu Alfaro, Miquel Navarro, Ramón de Soto i Vicente Ortí.

L’espai situat just darrere de l’IVAM, el conegut com a Pati Obert, compta amb 2.800 m². / DIARI LA VEU

De moment, però, queda descartada qualsevol altra obra d’ampliació “faraònica”, com així ho van manifestar l’aclade Joan Ribó i el conseller Vicent Marzà. Aquell projecte del 2002 dels arquitectes japonesos Kazuyo Sejima i Ruyue Nishizawa, que pretenien cobrir el museu amb una pell d’acer, queda completament descartat. Tot i això, García Cortés i Ribó no tanquen la porta al fet que, en un futur, l’IVAM puga escometre una ampliació de galeries, “perquè falta en fan”, va apuntar el director. Ara bé, qualsevol obra que signifique alçar murs haurà d’estar integrada i al servei del barri i “no fora d’escala”, va afegir José Miguel García Cortés.

Un jardí d’estàtues

L’espai situat just darrere de l’IVAM, que serà conegut com a Pati Obert, compta amb 2.800 m² i entre zones verdes es podrà contemplar Cosmos 62, forma lliure d’Andreu Alfaro; Luna sobre prisma i Cara plana de Miquel Navarro; Puerta de Thanatos II de Ramón de Soto, i Fragmentos de Vicente Ortí. Junt amb aquestes peces, l’IVAM recuperarà l’obra Sin título de l’artista Per Kirkeby, ubicada en l’actualitat al vell llit del Túria.

Encara que les escultures estaran exposades de manera permanent, aquestes es podran moure en un moment determinat i canviar la proposta artística, segons va indicar García Cortés. El descampat es netejarà aviat i durant aquest estiu l’artista valencià Escif començarà a crear el mural de 100 metres lineals que ocuparà la paret posterior de l’actual edifici. Està previst que l’obra promoguda dins de la línia de ‘L’IVAM produeix’ estiga acabada en setembre.

Falta l’Estat

Les expropiacions per part del consistori ja estan en marxa i la quantitat de 500.000 euros que aporta la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports per a l’obra estan recollits en els pressupostos de la Generalitat d’aquest any, segons va explicar Marzà. L’IVAM es farà càrrec del trasllat de les escultures, de la instal·lació i de la vigilància amb una despesa de 42.000 euros.

L’artista valencià Escif crearà el mural que lluirà al mur posterior de l’IVAM. / DIARI LA VEU

“Falta el ministeri –va dir el conseller davant de l’absència de l’administració de l’Estat– que continua negant el tracte just que mereix la ciutadania valenciana”. El Ministeri de Cultura, que dirigeix el ministre Íñigo Méndez de Vigo, no deixa de disminuir la subvenció a l’IVAM des del 2009, quan li va adjudicar 300.000 euros. En l’any 2015, l’aportació s’havia reduït a la meitat (156.030 euros) i en l’any 2016 no li donaren res tot i que hi havia prevista una línia nominativa de 171.880 euros.

El projecte està signat i encara que ningú es va atrevir a donar una data concreta d’inici i finalització, està previst que l’obra comence a finals d’aquest any.

Comparteix

Icona de pantalla completa